Архива вести
                   

У БАЗИ „ЈУГ“ КОД БУЈАНОВЦА ПОЧЕЛА ВЕЖБА „ОБАЗРИВИ ВУК 19“

16. мај 2019.

Бујановац – Свечаном церемонијом отварања, у бази „Југ“ код Бујановца почела је међународна вежба „Обазриви вук 19“, која се одржава од 13. до 24. маја, саопштило је Министарство одбране.

На вежби учествује око 200 официра, подофицира и војника Војске Србије и 18. бригаде Војне полиције Европске команде оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Руководилац вежбе, начелник Одељења Војне полиције Команде Копнене војске, пуковник Мирољуб Петронијевић, на церемонији отварања, пожелео је учесницима успешно извођење вежбе која се одржава у бази “Југ” и на полигону “Боровац”.

„Мултинационална вежба „Обазриви вук“ је по свом обиму и садржају, уз вежбу „Платинасти вук“, једна од најсложенијих вежби на којима се обучавају јединице за учешће у мултинационалним операцијама“, истакао је пуковник Петронијевић и додао да се вежба „Обазриви вук“ први пут изводи ове године.

Према његовим речима специфичност ове вежбе огледа се у томе што се на њој обучавају припадници јединица Војне полиције партнерских земаља, уз подршку других јединица Војске Србије.

Циљ вежбе, чија је тема „Мултинационална ојачана чета Војне полиције у операцији очувања мира“, је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Након церемоније свечаног отварања вежбе, припадници Војне полиције Војске Србије приредили су тактичко-технички збор наоружања и опреме.

Извор: ОК радио и Координационо тело