Архива вести
                   

У АПРИЛУ ОБНАВЉАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ У РУДНИКУ ЛЕЦЕ – ПОСАО ЗА 300 РАДНИКА

22. jануар 2010.

МЕДВЕЂА - На конференцији за медије одржаној у Медвеђи 21. јануара, Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа министар Милан Марковић најавио је отварање рудника Леце у марту, а почетак производње и ангажовање 300 радника у априлу ове године. Министар Марковић нагласио је да је у почетку свог мандата у Координационом телу,  када је у питању Медвеђа, поставио два циља, отварање двојезичких одељења факултета и отварање рудника Леце. Оба су испуњена и уз очување мултиетничности и заједничког живота чине темељ политике координационог тела у Медевеђи. Марковић се захвалио председнику општине Слободану Драшковићу што је општинским средствима у последњих десет година чувао и сачувао рудник и најавио да ћемо у овој години моћи да констатујемо да се Медвеђа променила и да више неће бити у у категорији најнеразвијенијих оппштине у Србији.
Председник општине Медвеђа Слободан Драшковић нагласио је да је ово велики дан за Медевеђу и да без ангажовања министра Милана Марковића и премијера Мирка Цветковића рудник Леце не би поново био окосница развоја Медвеђе.

Делегацију од 28 привредника, међу којима су били представници РТБ Бор, Шабачке млекаре, 7. јула, ливнице из Гуче и фабрике акумулатора из Сомбора, предводио је власник рудника Леце, први човек компаније Фармаком МБ Мирослав Богићевић који је нагласио да је Фармаком са 2500 запослених и годишњим прометом од 200 милиона евра спој домаћих сировина, памети и производње. Богићевић тврди да ће тако да буде и у руднику Леце. Сигуран је да се није преварио када је послушао пријатеља који му је рекао да је богатство на југу Србије и на његов предлог купио Леце. Поред обнављања рудника Богићевић је најавио и озбиљна улагања у развој сточарства и млекарства у овом крају.

Директор РТБ Бор Благоје Спасковски захвалио се Мирославу Богићевићу и Влади Србије за ревитализацију рудника Леце и рекао да ће у првој фази у реконструкцију рудника бити уложено 3,5, а у другој у изградњу нове најсавременије флотације у којој ће радити најбољи кадрови, још 6 милиона евра. Из рудника Леце излазиће годишње 3 250 тона олова, 450 кг злата, 3 100 кг сребра и 6 200 тона цинка. Ове сировине неће ићи ван земље већ ће од њих да буду произведени домаћи финални производи.