Архива вести
                   

ТУРНЕЈА ФЕСТИВАЛА "СЛОБОДНА ЗОНА" У 40 ГРАДОВА У СРБИЈИ

15. април 2014.

Београд - Филмски фестивал "Слободна зона" започиње девету турнеју на којој ће током априла, маја и јуна посетитити више од 40 градова у Србији. Први град на рути је Лесковац, а станице на турнеји, поред осталих градова и општина, укључују и Врање и општине Бујановац и Прешево.

Посетиоци ће имати прилику да виде избор од седам филмова које је београдска публика изгласала за најбоље на 9. издању овог фестивала, одржаног у новембру 2013. пред више од 17.000 људи.

На програму ће бити победник по гласовима публике "The Lunchbox" индијског редитеља Ритеша Батре. У том филму мала забуна око кутија за храну изазива велико чудо које доводи до изненадног пријатељства и љубави двоје потпуних странаца.

На турнеју иде и филм који је отворио 9. Слободну зону и због огромног интересовања имао чак четири репризе "Перверзњаков водич кроз идеологију" редитељке Софи Фајнс. Главни јунак и наратор, контраверзни филозоф Славој Жижек "психоанализира" филмске хитове као што су Ајкула, Таксиста, Титаник, Мрачни витез.

Избор обухвата и филм британског редитеља Кена Лоуча "Дух 45-те", белгијског кандидата за Оскара за најбољи страни играни филм "Прекинути круг" Феликса ван Гронингена, хрватски документарац "Гангстер те воли" Небојше Слијепчевића, играни филм "Часови хармоније" казахстанског редитеља Емила Баигазина и филм "Сутра" у режији бившег руског репрезентативца у уметничком клизању Андреја Гријацева.

Слободна зона ће у сарадњи са медијском кућом МТВ и новинама „24 сата" доделити Награду за публику ауторима најбоље критике, рецензије или кратког есеја о једном од филмова са програма турнеје.

Текстове до 3.000 карактера и личне податке треба послати до 20. јуна на адресу recenzija@freezonebelgrade.org.

Детаљан програм по данима можете погледати на:  http://www.freezonebelgrade.org/?page_id=3018

Извор: Танјуг и Координационо тело