Архива вести
                   

ТУРЦИ ХОЋЕ ТРЕШЊЕ, ВОДУ И ТЕКСТИЛ

10. новембар 2014.

Бурса - Група од 160 привредника из турског града Бурса заинтересована је за пројекте у Србији, међу којима су и садња трешања у Бујановцу и фабрика текстила у Новом Саду. 

Генерални секретар удружења Румелисаид, Емир Башкардеш, који је саветник градоначелника Бурсе, сматра да са Србијом треба да се успоставе јаче привредне везе, чему би, по његовој оцени, допринело отварање конзулата наше земље у Бурси.

„Ми немамо никакав интерес када је Балкан у питању, већ желимо да се зближимо и живимо братски. Бурса је балкански град, много је људи са Балкана дошло овде, неки као избеглице, а данас имају развијене послове и живе лепо", каже је градоначелник Бурсе Реџеп Алтепе.

Председник Румелисаида Ерол Киликћиер, чији је отац рођен у Србији, рекао је да се ради на проширењу сарадње, трговине, а тиме и пријатељства две државе, те да су привредници спремни да учествују у обнови фабрика у Србији које тренутно не раде и да поново покрену производњу.

Један од тих пројекта може да буде инвестирање у садњу трешања на 300 хектара земљишта у Бујановцу, које је тренутно неискоришћено или пројекат вредан 150.000 евра, а реч је о производњи печурки, у чијој реализацији је спремна да помогне и турска влада.

У плану им је и обнова фабрике киселе воде, чије име нису желели да открију.

Извор: Танјуг и Координационо тело