Архива вести
                   

ТРИБИНЕ О ПРОБЛЕМИМА МAЊИНА

21. октобар 2013.

Врање - Серијал трибина о проблемима мањина на југу Србије почеће 21. октобра у Бујановцу и Прешеву, у оквиру јавне кампање “Ми – ту” која је посвећена унапређењу свести грађана о значају поштовања права мањина.

Прва у низу планираних трибина биће одржана на часовима грађанског васпитања у средњој стручној школи “Свети Сава” у Бујановцу и гимназији “Скендербег” у Прешеву, а учествоваће председник Независног удружења новинара Србије и директор локалног независног недељника “Новине врањске” Вукашин Обрадовић.

 Ученици ће имати прилику да кроз отворен дијалог сазнају више о сукобима који су се дешавали од краја 1990-их у ширем региону југа Србије.

 У наредним месецима биће одржано 12 трибина на којима ће експерти представити ученицима шест средњих школа у четири општине на југу Србије начине на које се може утицати на побољшање положаја мањина.

 Кампања “Ми – ту” почела је обележавањем Светског дана мира, 21. септембра, уличном изложбом фотографија “Ратна прича” у Бујановцу.

„На изложби су представљене фотографије ауторке Марије Јанковић из Београда које се директно баве темом рата, односно бесмислом ратних сукоба“, рекао је Никола Јањић из организације “Генератор”, која реализује овај пројекат.

 Иначе, кампања се реализује у оквиру пројекта “Изједначи ме!” који је започет у априлу 2013. године, а траје годину дана на територији општина Прешево, Бујановац, Врање и Владичин Хан.

Пројекат се бави мањинским групама које су најдискриминисаније на југу Србије, етничким мањинама, женама, ЛГБТ популацијом и особама са инвалидитетом. 

Извор: ОК Радио и Координационо тело