Архива вести
                   

ТРИБИНА О РИЗИЦИМА МИГРАНАТА ОД ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

27. јули 2015.

Врање, Прешево, Бујановац – Одбор за људска пра из Врања одржао је у Прешеву трибину „Ризици  миграната  од  трговине  људима  на путу у Европску унију, са освртом на ситуација на југу Србије”.

Циљ трибине је био да у оквиру обележавања 30. Јула, који је светски дан борбе против трговине људима, скрене пажњу јавности и информише надлежне локалне институције, НГО и грађане на повећану опасност од трговине људима, кршење основних људских права и ризике којима је изложено на хиљаде избеглица које беже од оружаних сукоба, насиља и од сиромаштва.

На трибини су учествовали:  Национални координатор за борбу против трговине људима, АТ Мрежа, НГО Атина, НГО Група 484, НГО Астра, Центар за заштиту жртава трговине људима, Црвени крст, Комесаријат за избеглице и миграције РС и Одбор за људска права из Бујановца и Прешева.

Истог дана покренута је и акција прикупљања ургентне помоћи   за жене и децу мигранте  у Колективном центру за прихват миграната у насељу Железничка станица у Прешеву .

На овај начин сви партнери и учесници су обележили 30. јул – Светски дан борбе против трговине људима.

Трибина је била намењена локалним мрежама за сузбијање и борбу против трговине људима, а она укључује: НГО, полицију, здравство, образовање, правосуђе, тужилаштво, локалне самоуправе, центре за социјални рад, медије у Прешеву, Бујановцу и Врању, као и ширу јавности.

Извор: Југмедиа и Координационо тело