Архива вести
                   

Три бербе под пластеницима

20. јули 2008.

Пуне руке посла и берићета: Биљана и Слађан Петровић из села Раковац код Бујановца

Бујановац – У питомом селу Раковац, удаљено од Бујановца три километра, познатом по вредним и узорним пољопривредницима, брачни пар Биљана и Слађан Петровић у четири пластеника зачео је производњу веома квалитетног парадајза, паприке, зелене салате и купуса.
– Да пре четири године нисам посетио Мађарску, где сам боравио у организацији УНДП-ија, тешко да би се данас бавио овим послом. Када сам видео како сељаци из околине Сегедина гаје поврће у пластеницима, чврсто сам одлучио да сточарству, којим сам се тада бавио, придодам и повртарство. Купио сам прво један, затим још један, па још два пластеника, и производња поврћа је кренула – прича нам Срђан, додајући да годишње има три бербе а ускоро ће их бити и четири, ако, како каже, „дође до пара за увођење грејања у пластеницима”.
Ове ће године тржишту испоручити више од осам тона парадајза и паприке, а зелене салате и купуса биће и за новогодишње трпезе.
У овом, нимало лаком послу, помаже му супруга Биљана, са којом је 17 година у браку а која је после неколико година рада у „Јумку“ остала без посла. Сада, како каже, посла има и преко главе, али је задовољна. Када нису у школи и када заврше са учењем и писањем домаћих задатака, у послу им се придружују ћерка Габријела (16) и две године млађи син Милош.
– Сигурно да може и боље и више. Намеравам да купим још два пластеника и повећам производњу, која ће донети и већу зараду – каже Слађан, који због пластеника није занемарио сточарство: има пет крава и свакодневно фабрици хлеба и млека у Врању, са којом има уговор, испоручује по 60 литара млека. И поред заузетости, стиже да обавља функције председника месне заједнице и новонасталог Удружења сточара, ратара и повртара „Раковчанка“, а то су, како истиче – његове слатке обавезе.