Архива вести
                   

ТРЕНИНГ ЗА ОРГАНИЗАТОРЕ ЖИВИХ БИБЛИОТЕКА У СРБИЈИ

9. мај 2016.

Београд - Група "Хајде да...", у сарадњи са Канцеларијом за људска и мањинска права, а у партнерству са Канцеларијом поверенице за заштиту равноправности и Кућом људских права и демократије, организује Национални тренинг за организаторе Живих библиотека у Србији, који ће се одржати у периоду од 12. до 14. јуна у Београду. Рок за пријаву је 26. мај.

Идеја Живе библиотеке потекла је од данске омладинске иницијативе „Стоп насиљу", као једна од активности која је имала за циљ превенцију насиља међу младима. Жива библиотека функционише као права библиотека, где читаоци долазе да позајме „књигу" на одређено време, једино што су књиге у Живој библиотеци људи који представљају групе које су мета предрасуда, стереотипа, дискриминације и социјалне ексклузије. „Књиге" и читаоци имају приику да уђу у дијалог, разговарају и заједнички уче.

Идеја Националног тренинга је да се оснажи нова генерација организатора Живих библиотека у Србији, који би се придружили већ постојећој мрежи насталој 2012. године. Постојање овакве мреже осигурава квалитет и сарадњу међу организацијама цивилног друштва у Србији и институција укључених у пројекат, као и јачи утицај на локалне заједнице.

Главни циљ тренинга је упознавање и даљи развој концепта Живих библиотека као средства за промоцију људских права широј јавности у Србији.

Позив је отворен за учеснике и учеснице из целе Србије, активне чланове организација цивилног друштва, запослене у канцеларијама за младе и наставнике у школама који су спремни да се посвете организацији Живих бибилиотека на националном или локалном нивоу.

Заинтересоване организације и појединци више информација о овом пројекту и пријавни формулар могу да пронађу на званичној Facebook страници Групе "Хајде да..." или да их добију од Сузане Крстић путем е-мејла suzana@hajdeda.org.rs  или телефона број 011 323 3634.

Попуњен пријавни формулар и писмо подршке потребно је послати до 26. маја на е-мејл suzana@hajdeda.org.rs.

Свим изабраним учесницима ће бити плаћени трошкови смештаја и исхране, док путне трошкове плаћају сами учесници.

Извор: Група „Хајде да...“ и Координационо тело