Архива вести
                   

ТИДЕ: ПРОБЛЕМЕ РЕШАВАТИ РАЗГОВОРИМА

21. новембар 2013.

Бујановац - Заменица шефа мисије ОЕБС у Србији, Пола Тиде, изјавила је  да је видљив конструктиван приступ  у разговорима између представника Албанаца са југа Србије и Владе Србије.

„Задовољни смо конструктивним приступом разговорима између политичких лидера Албанаца и Владе Србије, коју представља професор Зоран Станковић, председник Координационог тела”, рекла је Тиде.

„Наравно да проблеми и даље постоје, међутим једини начин за њихово превазилажење јесте путем  разговора “, додала је она.

„Поздрављамо пажњу коју највиши нивои власти посвећују овом региону,” рекла је Тиде и објансила да то показују састанци представника Албанаца са са премијером  Србије  Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александром Вучићем, као и „недавни долазак у јужну Србију минисатрке здравља Славице Ђукић-Дејановић,  која је дала конкретне и видљиве резултате када је у питању  здравство у овом региону”.

На питање да ли догађаји око избора на Косову и Метохији могу на било који начин да се рефлектују на ситуацију на југу Србије, позитивно или негативно, Тиде је одговорила да је „будућност јужне Србије у Србији”.

„Ствари које се дешавају у региону, који је поред нашег, заиста нису релевантне за овај део”, рекла је она.
Она сматра да ће „кроз конкретну и усредсређену  сарадњу са Владом Србије и Координационим телом,  локални лидери  моћи да учине напредак за све  грађане који овде живе”.

„Играње политичких игара и неусмеравање пажње на решавање конкретних проблема неће донети никакав напредак”, упозорила је она.

Упитана када очекује да се питање  медијских закона доведе до краја, Тиде је рекла да „колико је упозната, Министаство културе и информисања ових дана напорно ради на укључењу свих коментара државних институција и јавних  расправа у медијске законе”.

„Знам да министарство жели и напорно ради на томе да нацрт закона што пре дође на Владу. Међутим, бројни коментари чине тај посао великим, тако да он тек треба да се заврши”, рекла је Тиде.

„Мисија ОЕБС у Србији ће наставити да прати дешавања у јужној Србији и  пружаће сву неопходну помоћ”, додала је она.

Извор: Југпрес и Координационо тело