Архива вести
                   

„ТИ И ЈА СМО МИ“ УСПЕШНИ И У ТРШИЋУ

24. мај 2010.

ЛОЗНИЦА - Средњошколци из Прешева и Бујановца мултиетничку позоришну представу „Ти и ја смо ми“ одиграли су и на тридесет деветом Ђачком Вуковом сабору. Њих четрнаесторо извело је „тинејџ поп шоу на четири језика“ и показало да млади Срби, Албанци и Роми могу одлично да сарађују.

Редитељ представе Александар Лазић каже да је направљена добра прича између Срба, Албанаца и Рома, који су после неколико проба постали права екипа.

- „Ти и ја смо ми“ пројекат је који смо урадили уз подршку Координационог тела за општине Прешево. Бујановац и Медвеђа. Ова иницијатива окупља средњошколце различитих националности из Прешева и Бујановца у заједничку позоришну радионицу која је изнедрила добру представу. До сада је наш тинејџ шоу виђен у шест војвођанских општина, сада смо на ђачком сабору, имамо позив из Словеније, а гостоваћемо и на Егзиту - каже Лазић.

Млади са југа Србије упознали су Вуков завичај, посетили су Лозницу, дружили су се са вршњацима из лозничке гимназије и разговарали са градоначелником Лознице Видојем Петровићем. Актер представе Иван Стојковић из Бујановца истиче да ако људи имају добру вољу, могу да се разумеју без обзира што говоре различите језике.

- Представа је о тинејџерима који без обзира где живели, које националности били имају исте жеље, проблеме, размишљања, идеале или снове. Радећи на представи постали смо пријатељи и показали да је то могуће без обзира ко је које националности. Одушевљени смо Лозницом, Тршићем и гостопримством - истиче Стојковић.

Ментор Зећири каже да су били дочекани широка срца и да су се осећали као код куће. Он додаје да ће ако му се укаже прилика радо поново посетити овај крај.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић каже да је ова представа значајна и поучна, као и цео пројекат „Ти и ја смо ми“ и да би било добро када би политичари из Бујановца, Прешева и Медвеђе „мало личили на ову децу“.

Несибе Османи, учесница у пројекту „Ти и ја смо ми“ уручила је предсднику координационог тела министру Милану Марковићу захвалницу „за велику подршку и искрено пријатељство“. Завалнице су уручене и градоначелнику Лознице Видоју Петровићу и директорки културног центра „Вук Караџић“ Дајани Ђедовић.