Архива вести
                   

„ТИ И ЈА СМО МИ, А МИ СЕ ПОНОСИМО ШТО РАДИМО СА ТОБОМ!“

13. новембар 2009.

Шеснаест младих из Прешева, Бујановца и Медвеђе из свих етничких заједница (пет Албанаца, шест Срба и пет Рома) тренутно заједничким снагама ради на својој представи „Ти и Ја смо Ми“ која се бави темама карактеристичним за период одрастања. Глумци и аутори ове представе, истовремено су и главни ликови у њој, па текст настаје комбинацијом и драматуршким обликовањем њихових личних погледа на свет. Прикупљање материјала за представу почело је састављањем великог упитника који су полазници морали да попуне. Упитник је имао више од стотину питања, груписаних према различитим темама – породица, однос са браћом и сестрама, дружење, пријатељства, школа и учење, хобији, идоли, слободно време, заљубљивање, планови за будућност, биле су само неке од тематских целина. 

Преносимо Вам најзанимљивије детаље са њихових радионица и неке од најзанимљивих одговора из упитника.

...

Настајање групе

У раду на свакој представи, деси се понека криза. У представи „Ти и Ја смо Ми“ криза је настала када се предавач и глумац Александар Лазић наљутио на полазнике радионица, који су били толико деконцентрисани, да је демонстративно напустио час. Нико од предавача не зна шта су полазници након тога радили, али је Александра на следећој проби сачекало велико изненађење. Када је ушао у салу Дома културе, видео је тим младих глумаца, у комплетном саставу. У потпуној тишини, завршили су вежбе загревања, стали у врсту и један по један извели све што су научили на претходним пробама. Александру је остало само да им аплаудира. Млади учесници у пројекту по први пут су постигли заједнички договор и показали како су постали права група!

Најбољи показатељ тога колико су чланови групе напредовали, јесу дискусије које се воде по завршетку проба. Модераторка ових разговора, Милена Богавац, у почетку се суочавала са великим проблемима, јер је поред језичке баријере, између полазника из различитих етничких група постојало и много других. Дискусије су биле драматичне и жучне. Примера ради, суочен с питањем шта би урадио када би му родитељи забранили да ожени девојку коју воли, Садрија Раимовић је пред целом групом повикао: „Ја бих се убио!“ ... а ставови о различитим друштвеним појавама, били су више него подељени. Неколико недеља касније, чини се да су ове дискусије добиле пристојнију атмосферу. Полазници су научили да туђе ставове не треба карактерисати фразама какве су „То није нормално!“, а интересантно је и то што једни другима више не упадају у реч. За своју првобитну изјаву, Садрија Раимовић је неколико недеља касније признао како је била неозбиљна, а када изражавају своје мишљење о појавама у другим културама, полазници све чешће једни другима говоре: „Немојте да се љутите, али мени то тако изгледа“ ... Улогу модератора, полако али сигурно, почела је да преузима полазница Несибе Османи, којој успева да на разложан начин савлада и надговори своје вршњаке. У том смислу, занимљив је податак да је Несибе завршила курс медијације, да је чланица ђачког парламента и да је од професора у школи већ добијала похвале за своје медијаторске вештине. 

...

„Ти и Ја смо Ми, а Ми се поносимо што радимо са Тобом!“

Полазници радионица раде на тексту представе кроз низ појединачних интервјуа и разговора са драматуршкињом представе Миленом Богавац. У опуштеној и поверљивој атмосфери, Милена са полазницима ћаска о најразличитијим стварима, а разговор који је водила са Несибе Османи, инспирисао је да јој посвети суботњу колумну у „Вечерњим новостима“. Након што је колумна објављена, Александар Лазић је одлучио да је прочита целој групи. Реакције су биле више него позитивне, а Милена је тог дана добила смс поруке од неколико полазника. Најсимпатичнија била је порука Миљане Николић: „Ти и Ја смо Ми“, написала је Миљана, „А Ми се поносимо што радимо са Тобом!“

...

Први пут на слави

Незамењив сарадник у пројекту „Ти и Ја смо Ми“ је Рахим Саљиху. Иако је првобитно ангажован као преводилац за албански језик, Рахим је постао много више од тога. Он је преводилац, организатор, возач и домаћин који се труди да сарадницима изађе у сусрет у свакој могућој прилици. Када је сазнао да ће Милена Андрејевић, током рада на представи, прославити рођендан, Рахим је организовао остатак екипе да јој се осмисли оригиналан поклон. Током пробе, кришом га је убацио у џеп Миленине јакне. ... Пошто се спријатељио са ауторским тимом представе, Рахим је први пут у животу био гост на српској слави где се, како каже, одлично провео. И ако дане проводи на пробама и у раду на тексту, Рахим стиже и да учи, па повремено одлази на колоквијуме, у Тетово, где студира дипломатију. Док Рахим полаже испите, улогу преводиоца преузима Дафина Аљију, талентована полазница, која одлично говори српски. Дафина има одличан слух, па не чуди ни то што је најбоља певачица у групи.

...

Подршка родитеља

Како би се родитељи полазника боље упознали са пројектом у ком њихова деца учествују, пре једне од вечерњих проба организован је родитељски састанак. Мама Блерима Хасанија на састанак је повела и Блеримову сестру Ерину, која има годину дана. За време састанка, мала Ерина је пузала по сали и смејала се, а нико од полазника радионица није издржао да је не пољуби. По завршетку састанка, сви родитељи који су то желели, могли су да присуствују проби. То је учинила мама Дејана Јаћимовића, а Дејан јој се те вечери показао у најбољем светлу. С обзиром на то да је Дејану ово била одлична проба, предавачи су у шали замолили његову маму да долази што чешће.

...

Глумци у парку

Житељи Бујановца који су проводили октобарско поподне у парку код вртића, могли су да уживају у несвакидашњем призору када је у парк улетела екипа представе „Ти и Ја смо Ми“, превођена Александром Лазићем, који је осмислио да се проба одржи на јавном месту. Не обраћајући пажњу на радознале погледе и задиркивање, полазници радионица су извели своје вежбе. Тако је ова проба била и њихов први сусрет са публиком. На овом експерименталном часу, најслабије се снашла Ерсана Кадрић, јер су у парку биле њене комшије- деца из насеља у коме живи. Обратила се Александру, рекавши му да се стиди да пред клинцима који је познају „глуми неку глумицу“. Александар ју је охрабрио, па је Ерсана поновила вежбе- храбро и убедљиво. Остатак групе је поздравио аплаузом, коме су се прикључила и деца из њеног насеља. Нису је задиркивали! Изненадило их је што не глуми, већ што заиста јесте глумица.

...

Модни детаљи

Како би полазници брже научили имена својих сарадника, Зоран Лазић је дошао на идеју да им одштампа картице, са фотографијама, именима и презименима, које ће моћи да носе око врата. У виду је пре свега имао практичну функцију ових картица, па није ни слутио како је управо измислио модни детаљ. Полазници радионица толико су се одушевили, да своје „акредитације“ више не скидају, чак ни кад иду у школу или излазе у град.

...

Замисли да си одједном добио велику суму новца, на пример милион долара. Како би волео да их потрошиш?

„Ех, кад бих добила! ... одмах знам на шта би их потрошила. Прво бих купила један стан у месту које ми у том тренутку одговара. Затим један добар аутомобил, обавезно црне боје. Отишла бих на путовање по неким егзотичним дестинацијама, а онда бих куповала и куповала: гардаробу, ципеле, шминку (карактеристично за девојке). Од остатка, половину бих ставила у банку, на штедњу. Другу половину бих поделила на три дела: 1) први део бих разделила породици; 2) други део бих дала у хуманитарне сврхе; 3) новцем од трећег дела купила бих поклоне пријатељима и рођацима или бих им дала неку мању суму новца, ако им је заиста потребно. ... А сад ми реците, где се тај новац дели, да као случајно, прођем туда!“

Милена Андрејевић

Који предмет у школи највише волиш и зашто?

„Математику, зато што је најтежа а ја волим кад ми је у школи тешко. Када би 200 часова недељно учили математику, ја никад не бих побегао ни с једног часа у животу!“

Дејан Јаћимовић

Шта би урадио и шта би мислио када би се читав твој разред договорио да заједнички побегне с часа?

„Ја бих побегао први, и честитао оном ко је дошао на ту генијалну идеју“

Ментор Заqири

Да ли гледаш вести и зашто?

„Гледам, да видим временску прогнозу и да чујем да ли улазимо у Европску Унију.“

Несибе Османи

Шта је политика?

„То је оно што ја волим“

Несибе Османи

„Не знам шта је политика, али јер се она стално мења!“

Блерим Хасани

Да ли гледаш емисије које садрже упозорење да нису за твој узраст?

„Гледам их, баш намерно, да видим шта то није за мене!“

Ерсана Кадрић

Који је био најсрећнији дан у твом животу? 

„Кад је Барселона победила Реал са 6:2!“

Абелант Захири

Како изгледа један твој дан?

„Мој обичан дан изгледа: буђење, доручак, школа, кафа са друштвом, кућа, спавање, гледање свих могућих шпанских серија. У случају слободног времена, деси се да нешто научим пред спавање.“

Милена Андрејевић 

Да ли симпатије своја осећања треба да покажу јавно?

„Ако их је блам јавно, нека покажу тајно“

Мирослав Џикић

Шта је то развод?

„Кад се двоје растају, а само деци жао!“

Далип Идић

Којом професијом никада не би могао да се бавиш?

„Никада не бих могао да се бавим наркоманијом!“

Бујар Бајрами 

Пројекат „Ти и Ја смо Ми“ финансира Координационо тело Владе Републике Србије. Циљ пројекта је да на креативан и стваралачки начин подстиче активно учешће младих у друштву.