Архива вести
                   

СВЕТИ САВА: ДУХОВНА АКАДЕМИЈА И ШКОЛСКА ПРИРЕДБА

28. jануар 2019.

Бујановац – „Свети Сава нам је ставио до знања ко смо, чији смо и шта је „српска кућа“ – следимо његов пут“, поручено је са Светосавске духовне академије, коју је у Дому културе организовала бујановачка Црквена општина поводом Дана Светог Саве.

„Осам векова траје оно чега је Свети Сава био домаћин, 800 година цркве коју је створио, писма и храмова које нам је оставио, да их чувамо и негујемо, да будемо деца Светог Саве и као потомци његови следимо његов пут реда и поретка и не одступајмо од њега“, рекао је у беседи о првом српском архиепископу, рукоположеном 1219. године и овогодишњем јубилеју Српске православне цркве, парох бујановачки, протојереј Мићо Зеленовић.

Светом Сави у част, ученици ОШ „Бранко Радичевић и СШ „Свети Сава“ певали су најлепше духовне песме, рецитовали и свирали, а академија је почела Химном Светом Сави коју је извео хор.

„Из свете ватре на Врачару родио се опет – као идеја, вођа, школа и смисао, и ми данас кличемо „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави“, поручили су ђаци.

Светосавској духовној академији осим грађана, присуствовали су представници Српске православне цркве, локалне самоуправе, војске Србије  и директори школа.

Извор: Бујановачке и Координацино тело