Архива вести
                   

СВЕЧАНО ОТВОРЕН РЕКОНСТРУИСАНИ ЦЕНТАР ПРЕШЕВА

21. септембар 2010.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа министар Милан Марковић, министар без портфеља Сулејман Угљанин и виши саветник директора мисије УСАИД у Србији Арт Фланаган јуче су отворили реконструисани центар Прешева у који је уложено 43 милиона динара. Поплочани су тротоари, постављене клупе и фонтане, замењена водоводна и канализациона мрежа. Растерећен је и саобраћај, улица ка згради општине је једносмерна, а млади су добили место за дружење.

Председник општине Прешево Рагми Мустафа, на конференцији за новинаре, рекао je да је "централна градска зона у Прешеву први пут уређена на адекватан начин, што укључује и фекалну канализацију, водовод, телекомуникације и поплочавање улица".

 "Захвални смо свима који су помогли да Прешево изгледа уређеније, а то су Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, канцеларија УСАИД-а преко програма Мега и канцеларија за одрживи развој Владе Србије", рекао је Рагми Мустафа који је инвеститорима уручио захвалнице општине.

Милан Марковић, председник Координационог тела и министар за државну управу и локалну самоуправу, рекао је да је "уређење центра Прешева добар модел заједничког рада са УСАИД-ом и да се нада да ће у будућности бити још сличних пројеката". Марковић је том приликом изразио очекивање да ће у Прешеву бити реализовани и други пројекти који ће унапредити живот грађана, и подсетио на то да је у последњих годину и по дана урађено много на унапређењу живота у три општине на југу Србије. Према његовим речима, интензивно се ради на решавању проблема у образовању, који су идентификовани као највећи, имајући у виду чињеницу да нису сви уџбеници преведени на албански језик. „Влада Србије не игнорише проблеме у том делу земље већ се труди да их решава на најбољи могући начин“, поручио је министар и указао на то да се ситуација на плану превођења уџбеника помера на боље, да је отворен факултет у Медвеђи, подељен бесплатан школски прибор, а најбољим ученицима додељене су стипендије.

Министар без портфеља Сулејман Угљанин, који се бави развојем најнеразвијенијих општина у Србији, изразио је наду да ће канцеларија за одрживи развој наредне године добити буџет већи од 150 милиона динара, како је било 2010. године. "Уколико буде више пара у буџету моћи ћемо да финансирамо још неколико добрих пројеката које смо идентификовали, кроз финансирање израде пројектне документације", казао је Угљанин.

Арт Фланаган, виши саветник директора мисије УСАИД у Србији, навео је да је "идеја уређења центра Прешева била веома јасна и да се нада да ће то допринети стабилизацији и унапређењу пословања и бизниса".
 
Марковић, Мустафа, Угљанин и Фланаган посадили су након конференције за новинаре два стабла у уређеном центру Прешева.