Архива вести
                   

Свечани почетак друге године рада одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу

17. октобар 2012.

Служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и Економски факултет из Суботице у петак 12. октобра 2012. године организовали су свечани почетак друге године рада одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу.

Прошле године на прву годину студија уписано је 69 буџетских студената. Ове академске године уписан је исти број студената чије се студирање финансира из буџета Републике Србије, и то 34 из српске, 33 из албанске и 2 из ромске заједнице. Током читаве године, Служба Координационог тела и канцеларија Високог комесара за националне мањине организовали су часове српског језика за студенте како би лакше пратили наставу и положили испите. Служба Координационог тела опремила је учионице у којима ће студенти друге године похађати наставу и обезбедила је уџбенике за студенте прве и друге године из албанске заједнице. Општина Бујановац и Канцеларија Високог комесара за националне мањине финансирали су закуп просторија за наставу на другој години одељења.

Настава на одељењу Економског факултета у Бујановцу је двојезична. Студенти из албанске заједнице током четири године студија слушаће наставу на матерњем језику на 14 предмета, уз могућност одбране дипломског рада на албанском. Предавачи  су из Суботице и Тетова.

Поред студената Економског факултета из Суботице и њихових колега са одељења у Бујановцу, представника Економског факултета, Службе Координационог тела и општине Бујановац, свечаности су присуствовали ректор Универзитета у Новом Саду професор Мирослав Весковић, министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић, ректор, декан и професор државног универзитета у Тетову Вуљнет Ахмети, Аљифета Сељими и Серафим Томовски, заменик шефа делегације Европске уније у Републици Србији Адриано Мартинс, вршилац дужности шефа мисије ОЕБС Пола Тиде и председник Националног савета Албанаца Галип Бећири.

Оснивање и досадашњи успешан рад одељења Економског факултета заједнички је успех Економског факултета из Суботице, Универзитета у Новом Саду, државног универзитета у Тетову, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, општине Бујановац, Националног савета Албанаца, Владе Републике Србије и Владе АП Војводина.

Партнери и пријатељи на овом изузетно значајном пројекту од почетка су били канцеларија Високог комесара за националне мањине и мисија ОЕБС у Републици Србији.

Значајан допринос и подршку дале су  бројне амбасаде и међународне организације.