Архива вести
                   

ШВАЈЦАРСКА И ЕУ ДОНИРАЛЕ ПРЕШЕВУ КАМИОН ЗА ОДНОШЕЊЕ СМЕЋА

22. фебруар 2016.

Нови камион за прикупљање смећа, који је набављен средствима Европске уније и Владе Швајцарске преко програма Европски ПРОГРЕС уручен је Јавно комуналном предузећу „Моравица“ из Прешева. Камион је уручен испред Прихватног центра за избеглице и мигранте.

Камион су предали директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији, Изабел Перих и шеф трећег сектора операција Делегације Европске уније, Ричард Маша председнику општине Прешево, Рагми Мустафи. Вредност донације је 70 хиљада евра.

Том приликом Перих је рекла да Србија због ефикасности и хуманости у збрињавању избеглива и миграната представља пример у региону и посебно похвалила напоре које општина Прешево улаже као и истинску солидарност становника те општине.

Циљ је, како је рекао Маша, да се умањи притисак на лоаклна комунална предузећа и да се помогне локалној самоуправи како би одговорила на последице мигрантске кризе.

„Европска унија континуирано подржава Владу Србије, али и мање невладине организације које предано раде на терену како би помогли мигрантима и избеглицама да безбедно пређу овај дуг и напоран пут“, изјавио је Маша.

Председник општине Прешево, Рагми Мустафа изразио је захвалност Европској унији и Влади Швајцарске јер су прве препознале потребе локалних самоуправа у новонасталој ситуацији.

„Донација камиона је изузетно важна за општину јер ће нам помоћи да одржавамо задовољавајући ниво чистоће у општини и Прихватном центру“, рекао је Мустафа.

Европска унија је током претходних шест месеци преко развојног програма Европски ПРОГРЕС донирала 20 милиона евра, док је Влада Швајцарске определила милион франака помоћи Србији.

Извор: Југпрес, Европски прогрес и Координационо тело