Архива вести
                   

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА СТОЧНО ГОВЕДАРСТВО ВЕЋЕ ЗА 50 ОДСТО

3. децембар 2018.

Београд - „Наредне године ће из државне касе за пољопривреду бити издвојено скоро осам милијарди динара више него ове године”, изјавио је Министар пољопривреде Бранислав Недимовић за РТС и додао да су средства, између осталог, намењена за изградњу складишних капацитета, система за наводњавање и противградну заштиту.

„Субвенције за товно говедарство ће бити повећане са садашњих 10.000 динара по грлу на минимум 15.000 динара,” рекао је Бранислав Недимовић, објашњавајући да таква одлука „има смисла" због скока цена килограма говеђег меса.

„Имамо тржишта Турске, отворили смо тржиште Кине, отварамо сад тржиште неких земаља на Блиском истоку, и да би смо поспешили производњу говеда, која су важна и због стајњака и очувања пољо-земљишта, ми ћемо повећати субвенције за најмање 50 одсто", казао је министар пољопривреде.

Рекао је да не очекује негодовања будући да се неће повећавати давања по хектару која износе 4.000 динара.

„Колико је јорган дугачак, толико ће и бити новца. Четири хиљаде динара остаје. Све друге мере повећавамо. Примера ради, за набавку опреме, механизације, противградних мрежа, система за наводњавање пре две године било је 500 милиона динара укупно, сад ће буџет за то бити око девет милијарди", истиче Недимовић.

Давање по хектару углавном се, каже, претвори у потрошњу и нема користи за пољо-производњу.

„Сад ћемо имати доста новца који ће бити намењен за изградњу складишних капацитета, за хладњаче, све оно што је потребно да се роба сачува и прода онда када има добру цену", објаснио је министар пољопривреде.

Додао је да ће бити доста инвестиција у системе за одбрану од поплава, системе за наводњавање, аутоматску противградну заштиту, а биће набављен и ледоломац.

Извор: РТС и Координационо тело