Архива вести
                   

Субвенције предузетницима у неразвијеним општинама на југу Србије

18. октобар 2012.

Извор: Преглед / Бујановац - Држава ће ове године подржати развој предузетништва у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи са 40 милиона динара. Највише бесповратних средстава намењено је бујановачкој малој привреди – 17 милиона динара. Мали привредници у прешевској општини моћи ће да рачунају на субвенције од укупно 15 милиона динара, а у Медвеђи на осам милиона динара. Са 20 одсто целокупног износа , што износи осам милиона динара, финансираће се развој пољопривредног задругарства у споменуте три општине, као и предузетништва у њиховој примарној пољопривредној производњи.  Највише новца предвиђено је за финансирање малих и средњих предузећа и предузетника у овом делу Србије који шире своје пословање и отварају нова радна места.

Овим програмом Влада Републике Србије жели да помогне економски развој ове три неразвијене општине на југу Србије: да подстакне повећање и унапређење производње у малој привреди и пољопривредним задругама, како би предузетништво овог подручја постало конкурентније и уједно се омогућило ново запошљавање, односно ублажила изразито висока незапосленост, како би се знатније користили овдашњи потенцијали за производњу хране, ојачала извозна производња, а предузетништво и задругарство са југа Србије изборило своје место на националном и међународном тржишту.

Овај програм спроводи Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа у сарадњи са три споменуте локалне самоуправе.

На управо расписан конкурс за државне субвенције могу да се пријаве мала и средња приватна предузећа, предузетници и задруге који желе да повећају своје основно стадо, да купе опрему за модернизацију својих фарми и већу производњу  меса или млека, проширење воћних засада и набавку пољопривредне механизације. Бесповратна средства могу да се употребе и за набавку опреме за покретање нове и проширење постојеће производње, за постизање квалитетније производње и освајање нових тржишта. Мали привредници ће  са 30 или 40 одсто финансирати пројекте за које ће добити субвенције.