Архива вести
                   

СТУДЕНТИ ОДЕЉЕЊА ЕКНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ БУЈАНОВЦА У ПОСЕТИ МАТИЧНОМ ФАКУЛТЕТУ

5. март 2012.

Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа организовало је дводневну посету студената одељења Економског факултета из Бујановца матичном факултету. Посета студената одељења из Бујановца Суботици још једна је активност Координационог тела у циљу обезбеђивања неопходних услова за стицање квалитетног образовања и размену искустава студената из Бујановца са колегама из Суботице и Новог Сада. Ова активност омогућила је студентима из Бујановца да упознају колеге, разоварају о будућим заједничким иницијативама и виде како је организована настава у Суботици.  

Другог дана посете студенти из Суботице и Бујановца заједно су похађали предавање из филозофије. Нови другари из Суботице показали су им зграду факултета, а чланови студентског парламента упутили су их у начине организовања студентских тела, што ће да допринесе унапређивању студентског стандарда и услова за стицање високог образовања.

Након обиласка факултета и дружења, у препуној свечаној сали Економског факултета, студенте су поздравили председник Координационог тела министар Милан Марковић, декан Економског факултета Ненад Вуњак, министар просвете и науке Жарко Обрадовић, амбасадорка Сједињених Америчких Држава Мери Ворлик, амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт, ВД амбасадора мисије ОЕБС Томас Мур, председник општине Бујановац Шаип Камбери и председник Националног савета Албанаца Галип Бећири.

„У зимском семестру настава у Бујановцу успешно је организована. Заједничко слушање наставе приближило је студенте из албанске и српске заједнце. Иако су студенти из Бујановца удаљени од својих учионица 550 километара овај факултет је и њихова кућа“, рекао је декан Вуњак који је додао да у наредном семестру очекује још боље резултате студената на испитима. „Студенти су током неколико месеци рада показали да могу да слушају наставу и на српском и на албанском језику. Заједничко слушање наставе још више је приближило студенте српске и албанске националности“, рекао је Вуњак.

Председник Координационог тела министар Милан Марковић изјавио је да су студенти из Бујановца имали највише користи од пројекта отварања одељења факултета у Бујановцу јер им је поред квалитетног образовања омогућено да студирају код куће. „Студирање на одељењу Економског факултета у Бујановцу омогућава вам да једног дана када добијете диплому можете да се запослите било где.

Наћи ћете не само личну срећу већ ћете својим знањем помоћи и развоју Бујановца и Србије.

На вама је велика одговорност“. Марковић је истакао да  је потребно да се „модел Војводине и брига за заједничку будућност пренесу у Прешево, Бујановац и Медвеђу. Уколико у том заједништву и уколико у мултиетничности видимо нашу шансу, ми ћемо успети у томе да једног дана три општине на југу Србије личе на Суботицу“.  

„Економски факултет у Суботици има прогресију раста зато што има квалитетну наставу, професоре, сарадњу са другим факултетима и компанијама. Ово је место на којем ћете стећи одлична знања која можете да примените“, изјавио је министар Обрадовић.

„Отварање одељења Економског факултета у Бујановцу велико је достигнуће и успех за све оне који су били део овог процеса, нарочито за Координационо тело које је неуморно радило на пројекту и Економски факултет у Суботици које је препознало значај иницијативе и омогућило отварање одељења“, рекла је амбасадорка Сједињених Америчких Држава Мери Ворлик.

„За вас студенте, отварање овог одељења представља почетак напорног рада. Координационо тело, Министарство просвете и науке, Економски факултет и Национални савет Албанаца раде како би вама дали могућност да се школујете. На вама је одговорност да у складу са креираним могућностима створите себи нове шансе“.

Амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт изјавио је „Свестан сам да је ова прва година рада факултета у Бујановцу испуњена бројним изазовима, како за професоре, тако и за студенте. Сигуран сам да ћете бити поносни што сте управо ви допринели да заживи нова образовна институција у једној средини. Надам се да ће овај факултет, са својим образовним стандардима, утицати на подизање квалитета целокупног образовања на југу Србије и да ћемо у блиској будућности бити сведоци позитивног утицаја овог процеса на ширу заједницу“.

ВД амбасадора мисије ОЕБС Томас Мур рекао је да су Бујановац и Суботица два различита града која су слична по својој мултиетничности:

„Дошли сте у средину која се умногоме разликује од оне у којој живите, али са којом делите мултиетничност. Ви одрастате у Србији која је другачија од оне у којој су расли ваши родитељи. Ваша посета Суботици симбол је те промене“.

„Ја верујем да можемо пронаћи и даље примере сарадње са Суботицом, јер наша сарадња са овим градом, која би требало да буде пример добре праксе, треба да се гледа и са аспекта симболике. И Суботица и Бујановац су мултиетничке средине. С обзиром на то да је Суботица развијенија, мислим да можемо много тога од грађана овог града да учимо“, изјавио је председник општине Бујановац Шаип Камбери.

„На самом почетку иницијативе отварања одељења Економског факултета у Бујановцу, био сам скептик“, рекао је председник Националног савета Албанаца Галип Бећири и додао: „Било је доста потешкоћа, али ми је задовољство да смо у Суботици нашли одговарајући модел за организовање наставе у мултиетничком Бујановцу и да је декан Вуњак био спреман на сарадњу на овом веома значајном пројекту“.

Присутнима су се обратиле студенткиње Економског факултета из Бујановца и Суботице које су исказале задовољство што су у прилици да се друже са својим колегама и истакле и добре услове студирања на одељењу у Бујановцу.

Након дружења са колегама са матичног факултета, студенти из Бујановца обишли су своје колеге који студирају на одељењу Економског факултета у Новом Саду.

Координационо тело остаће посвећено раду на унапређењу услова студирања и стварању могућности за квалитетно високо образовање на југу Србије.