Архива вести
                   

СТРУЧНА ОБУКА МИГРАНАТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

14. новембар 2018.

Бујановац – Како би лакше пронашли посао, Народни универзитет у Врању започео је обуку за 8 миграната из Прихватног центра у Врању за занимање неговатеља и за рад на рачунару, а од понедељка ће за још њих осморо почети и обука за фризере. Такође, у Прихватном центру у Бујановцу је почела обука мигранткиња за кројење, шивење и ручну израду накита.

Народни универзитет ове обуке реализује у сарадњи са Међународном организацијом за миграције (ИОМ) и невладином организацијом „Caritas Luxemburg“.

„Циљ пројектне активности и обуке је пружање помоћи избеглицама, мигрантима и рањивој локалној популацији у погледу стицања неформалног образовања и добијања акредитованог сертификата, чиме би се побољшао њихов положај и пружила им се могућност у проналажењу посла у области обухваћене обуком“, појашњава Гордана Димитријевић, директорка Народног универзитета.

Она додаје и да ће се, према договору Народног универзитета и ових организација, сваког месеца формирати нове групе за различита занимања, а планирано је да се обуке реализују до краја ове, али и током наредне године.

Извор: Југпресс и Координацино тело