Архива вести
                   

СТИПЕНДИСТИ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂУ У БЕОГРАДУ

6. новембар 2009.

БЕОГРАД – Уторак, 10. новембар, 152 средњошколца из Прешева, Бујановца и Медвеђе који су добили стипендије Координационог тела провешће у Београду. Посетиће најзначајније државне институције, а на крају за многе од њих прве посете главном граду, председник Координационог тела, министар Милан Марковић и министар просвете, Жарко Обрадовић, свечано ће им уручити уговоре о стипендијама. Пре тога стипендисте ће примити председник Републике Србије Борис Тадић, председница Народне скупштине, Славица Ђукић Дејановић и помоћница градоначелника Београда, Радмила Хрустановић.

Са ученицима ће у овој посети бити и представници њихових средњих школа, председници општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, Рагми Мустафа, Шаип Камбери, Слободан Драшковић и народни посланик Риза Халими.

Координационо тело је у јуну расписало отворени конкурс за доделу стипендија за средњошколце из Прешева, Бујановца и Медвеђе. На конкурс се пријавило 819, а стипендију је добило 152 ученика.  Стипендије су, пре свега, добила деца без једног или оба родитеља, а поред тога критеријуми за доделу стипендија били су социјални положај родитеља или старатеља и успех у претходној школској години. У складу са тим критеријумима, стипендије је добило 58 ученика из Прешева, 55 из Бујановца и 39 ученика из Медвеђе. Од изабраних средњошколаца 99 је Албанаца, 41 Срба и 12 Рома.  Износ појединачне стипендије је 5.000,00 динара месечно и на овом конкурсу додељене стипендије ученици ће примати до краја школске године. 

Ово је први пут да Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа додељује стипендије средњошколцима у тешком породичном и материјалном статусу. Планирано је да конкурс буде расписан и за наредну школску годину.

Акцију је подржала Српска банка која ће сваком стипендисти Координационог тела доделити штедну књижицу са улогом од 4.000,00 динара.

У прилогу је програм посете. За све додатне информације молимо Вас да се обратите Небојши Андрићу, Служба Координационог тела на 011 21 20 906 / 066 389 264 или на nebojsa.andric@kt.gov.rs.