Архива вести
                   

СТИПЕНДИЈЕ ЗА МЛАДЕ ИЗ БУЈАНОВЦА И ПРЕШЕВА ЗА СТУДИРАЊЕ У НОВОМ САДУ

15. јули 2011.

Председник Координационог тела министар Милан Марковић, ректор Универзитета у Новом Саду Мирослав Весковић и покрајински секретар за образовање Андор Дели дочекали су у Новом Саду једанаест студената из Бујановца и Прешева који студирају на факултетима у овом граду.

Стипендирањем младих из мултиетничких општина на југу Србије учињен је нови корак у реализацији програма Владе Републике Србије за њихову даљу интеграцију у друштвени живот земље.

Пет студената албанске и шест српске националности добило је индексе Универзитета у Новом Саду.

„То су будући лидери југа Србије, то су деца која ће бити мост који повезује различите националности који живе у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа“, истакао је министар Марковић. Он је додао да Универзитет у Новом Саду и Влада Војводине имају велико разумевање када је у питању реализација програма Владе Србије за интеграцију поменутих општина у шире друштвене оквире.

Пројекат стипендирања младих са југа Србије осмишљен је у циљу превазилажења бројних препрека из области образовања. Министар Марковић је подсетио да су у Медвеђи 2009. године отворена одељења Економског и Правног факултета Универзитета у Нишу, а ове године у Бујановцу се отвара одељење Економског факултета.

„Нисмо случајно изабрали Нови Сад, Војводину и овдашњи Универзитет, већ смо пред очима имали оно што можемо назвати 'војвођанским моделом' који не само да је афирмисан у нашој земљи већ је и део европског искуства. Надамо се да ће барем део свега онога што овде буду искусили, видели и научили, бити пренето у средину из које долазе и тако је приближити новом квалитету живљења, што нам је свима циљ. Истовремено, уверени смо да ће им бити доста лакше да нађу посао и да ће усавршити српски језик“, истакао је министар Марковић.

„Иако ово није једини пројкат окренут бољој буудћности овог дела земље, до сада смо их реализовали стотинак у оквиру којих је учествовало готово хиљаду школске деце, свакако је један од најзначајнијих и од чијег успеха не зависи само судбина наших бруцоша, него и њихове средине, оптерећене проблемима тешког наслеђа. Сигурни смо да су Нови Сад и Војводина право место на коме ће увидети колике су предности заједничког живљења и међунационалног поверења. Зато верујем да ће ова деца бити спона која је неопходна да се крочи у бољу будућност и квалитетнији живот свих становника ове три општине“, додао је министар Марковић.

Ректор Универзитета у Новом Саду Мирослав Весковић честитао је младима са југа Србије што су изабрали право место за студирање.

„Одабрали сте добар Универзитет и факултете који ће вам отворити прозор у свет и схватићете колико је то била добра одлука. Пред вама су индекси који ће вам обезбедити не само квалитет наставе и знање, него и прилику да осим учења искусите атмосферу отворености и пријатељства која се не завршава на границама кампуса у коме су сви део велике породице, већ је заједничка за овдашње људе, и у Новом Саду и у Војводини“, додао је ректор.

„Са великим задовољством подржавамо све пројекте који афирмишу мултикултурализам и мултинационалност и зато захваљујем Координационом телу на томе што су одабрали новосадски Универзитет и деци, новим студентима, омогућили да и сами то искусе и непосредно стекну лични утисак о овдашњем начину живота и уважавању вредности на које смо сви поносни“, истакао је покрајинскии секретар Андор Дели.

У знак изузетне подршке која је пружена овом пројекту министар Милан Марковић је уручио је захвалнице ректору Универзитета Мирославу Весковићу, покрајинском секретару за образовање, управу и националне заједнице Андору Делију и његовом заменику Золтану Јегешу, а уручена је и захвалница за председника Владе АП Војводине Бојану Пајтићу.