Архива вести
                   

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: БУЈАНОВАЧКЕ МЕЂУ ЕВРОПСКИМ СИМБОЛИМА НЕЗАВИСНОГ НОВИНАРСТВА

12. jануар 2022.

Бујановац – Београд - На онлајн платформи америчког Стејт департмента, Бујановачке су означене као један од европских симбола независног новинарства у локалној заједници.

„Поједини новинари у мањим заједницама у Европи информишу читаоце и граде традицију новинарске независности“, наводи се у тексту објављеном у уторак на платформи Share America.

Share America је платформа Стејт департмента за промовисање америчке спољне политике широм света.

О оснивачу и главном уреднику Бујановачких, Николи Лазићу, Share America пише да је у родном Бујановцу, мултиетничкој и вишејезичној заједници, покренуо медиј који се бави локалним вестима.

„Верујем у новинарство за јавни интерес, за интерес грађана“, наводе се у тексту Лазићеве речи.

Бујановачке су добиле подршку од пројекта УСАИД за јачање медијских система у Србији који помаже медијима, а као резултат читаност портала се повећала за 30 осто.

„УСАИД је помогао порталу и да покрене верзију на албанском језику. Након што се појавила верзија на албанском, читаност се скоро утростручила за недељу дана“, наводи се у тексту.

Нагласили су да док Сједињене државе обезбеђују обуку и другу помоћ кроз пројекте, Бујановачке остају потпуно независне у уређивачкој политици.

„Имати двојезичну медијску кућу у овој општини у Србији је један од начина да се поново изгради заједница тако што грађани из различитих средина користе сајт“, закључује се у тексту.

На сајту Share America, како наводе, објављују приче и слике о важним темама као што су верске слободе, владавина закона, економски просперитет, људско достојанство и суверенитет.

Извор: Бујановачке, Координационо тело