Архива вести
                   

СТАЖИСТИ У ПОСЕТИ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

1. фебруар 2013.

У оквиру „Програма стажирања за младе, припаднике мањина у државним институцијама у Србији“, Канцеларија за људска и мањинска права. која руководи овим програмом, организовала је посету стажиста Народној скупштини.

У Народној скупштини 12 стажиста, припадника албанске, бошњачке и ромске националне мањине, били су гости код председника Народне скупштине Небојшe Стефановићa, председникa административног одбора, Зоранa Бабићa и председникa Одбора за људска и мањинска права и равоправност полова, Мехe Омеровићa.

Присутнима се први обратиo председник Народне скупштине, Небојша Стефановић, који је објаснио како функционише Народна скупштина и том приликом похвалио  пројекат стажирања за младе припаднке националних мањина, и истакао значај интеграције свих грађана Србије у институције система. Председник Народне скупштине указао је да се у садашњем скупштинком сазиву налази значајан број народних посланика, припадника националних мањина, који нису били само на мањинским изборним листама, већ и на листама већинских партија.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, Мехо Омеровић, је у разговору са стажистима истакао да је законодавни оквир заштите националних мањина у Србији по највишим европским стандардима. Омеровић је навео да је битно да млади, и после завршетка програма стажирања, остану да раде у институцијама који чине стуб државе.

Током тазговора, стажисти су се интересовали за улогу Народне скупштине и њених одбора у имплементацији пројеката у оквиру Декаде Рома, као и за улогу Народне скупштине у европским интеграцијама Србије.

Стажисти су имали прилику да обиђу зграду Народне скупштине и сазнају више о историји тог здања. Након тога, председник Народне скупштине позвао их је да уђу у салу и уживо прате седницу. Присутне стажисте поздравили су сви одборници.

Извор: Служба Координационог тела