Архива вести
                   

СТАЖИСТИ У ПОСЕТИ ДОМУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

13. децембар 2011.

Десет стажиста и стажисткиња који ће провести 6 месеци стичући нова знања и искуства у институцијама Републике Србије, преко „Програма стажирања за припаднике националних мањина“, у уторак 13. децембра посетили су Дом народне скупштине Републике Србије где их је дочекала преседница Славица Ђукић-Дејановић. Председница Народне скупштине је младе стажисте из албанске, бошњачке и ромске заједнице упознала са радом Народне cкупштине. Она је истакла да је програм стажирања веома значајан за њихов будући развој и подстакла их да својом марљивошћу, радећи у установама Републике Србије, превазиђу и своје менторке са којима раде.

У разговору са председницом Народне скупштине стажисти су поставили бројна питања. Њих су интересовали закони који су донети у овом државном органу, укидање бланко оставки народних посланика, европске интеграције Републике Србије, улога Народне скупштине у том процесу као и могућности инкорпорирања одредбе злочина из мржње у Закон о кривичном поступку. Истовремено, стажисти су се интересовали на који начин је Славица Ђукић-Дејановић успела да успостави ауторитет над својим колегама који су у већини мушкарци и на који начин успева да усклади своје две највеће друштвене улоге: улогу председнице са улогом психијатра.

Фидан Фејзули се, у име стажиста и стажискиња, захвалио председници Народне скупштине на времену које је посветила овој групи младих.

Након разговора са председницом Ђукић-Дејановић стажисти су обишли зграду Дома народне скупштине и упознали се са историјатом овог здања.

Програм стажирања имплементира Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. Десет стажиста ће од новембра 2011. до априла 2012. изградити своје капацитете и стећи увид у рад државних органа проводећи своје време у Координационом телу Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Управи за људска и мањинска права, Министарству културе и Министарству просвете и науке. Програм стажирања подржала је Британска амбасада а реализује се у партнерству са мисијом ОЕБС у Републици Србији.