Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ УРУЧИО ШКОЛСКИ ПРИБОР И РАНЧЕВЕ ПРВАЦИМА У ЖБЕВЦУ И ЛУЧАНУ

5. септембар 2019.

Бујановац – Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић поделио је бесплатан школски прибор и ранчеве ђацима првацима у школама „Драгомир Трајковић“ у Жбевцу и „Сами Фрашери“ у Лучану.

Координационо тело је 11. годину заредом обезбедило бесплатан школски прибор за све прваке у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа – њих 849, што је за 50 мање него прошле године.     

У двема поменутим школама у бујановачкој општини, Станковића је сачекало 23 првака – 10 у Жбевцу и 13 у Лучану.

Након поделе школског прибора и ранчева, током које малишани нису скидали осмех са лица. Директор школе у Лућану, Ћемал Бећири упознао је Станковића са проблемима са којима се школа сусреће на самом почетку школске године – недостатак уџбеника на албанском језику, двојезичних дневника, али и дотрајалости објекта у којем се школа налази.

„На обезбеђивању уџбеника за децу која уче на албанском језику се интензивно радило у протеклом периоду и наставићемо да радимо. Уџбеници касне због кашњења Националног савета Албанаца са доставом уџбеника које је требало израдити. Ипак, у плану је да деца добију 18 књига током године. Чека се сагласност надлежних органа за увођење уџбеника у наставу и остале редовне процедуре, а средства су обезбеђена“, рекао је Станковић.

Како је нагласио, Координационо тело ће се у наредном периоду посебно посветити отклањању инфраструктурних и техничких недостатака у школама.

“Говоримо о прокишњавању, побољшању енергетске ефикасности, куповини наставних учила, говоримо о школама које су прилично девастиране, где неке ствари нису мењане и по 40 година. Све то је нешто на чему смо и иначе радили и што ће бити настављено још бољом динамиком”, истакао је Станковић.

Директори и наставници из школа у Жбевцу и Лучану захвалили су се Координационом телу у своје  име, али посебно у име родитеља деце, којима је оваква врста помоћи сигурно добродошла.

На радост деце, школски прибор и ранчеви нису били све што сто су добили.

Наиме,  првацима у Жбевцу је некадашњи селектор футсал репрезентације Србије, а сада власник фудбалског клуба “Мунгоси” из Београда, Аца Ковачевић, поклонио тренерке и спортске ранчеве.

Тренерке су од Координационог тела добили и најмлађи основци у Лучану, а Савез за школски спорт Србије им је поклонио мајице.

Извор: Бујановачке и Координационо тело