Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: УЦЕНЕ НИКОМ НЕ ДОНОСЕ ДОБРО

25. новембар 2013.

Представницима Албанаца са југа Србије који су одлучили да прекину разговоре са Владом Србије пошто им је одбијен предлог да у Прешеву и Бујановцу буду враћени судови и тужилаштва, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујаноав и Медвеђа, Зоран Станковић, је поручио да Србија неће пристати на њихове уцене.

„Политика уцене никада није донела добро онима који тако желе да остваре своје циљеве, поготову што су разговоори почели да дају конкретне резултате“, рекао је Станковић и истакао да одговор Албанаца са југа Србије представља „политичку некултуру“.

Лидери партија Албанаца са југа Србије прекинули су дијалог док им се не врате основни судови и тужилаштва и формирају прекршајни судови, а Београд оптужују за дискриминацију.

Риза Халими тврди да у области Прешева живи 40.000 Албанаца који морају да имају правосудну мрежу и да је за одлуку прекида разговора са Владом Србије, која је донета на заједничком састанку лидера Албанаца који је одржан  у општини Прешево, превасходно било неприхватање амандмана које је Халими упутио током расправе о мрежи судова у Скупштини Србије.

"Ми нисмо донели одлуку о прекиду разговора, него је Влада Србије донела такву одлуку, када је дала Скупштини овакав „дискриминаторски“ предлог закона за Прешево, Бујановац и Медвеђу", рекао је Риза Халими, председник Партије за демократско деловање.

Премијер Ивица Дачић им је на ово одговорио да немају са ким да се договарају осим са Владом Србије.

„Ако неће да разговарају са нама, са киме ће, немају са ким другим“, рекао је Дачић.

Представници Албанаца најавили су да ће упутити писмо премијеру и вицепремијеру у којем ће тражити гаранције да ће обећања Владе из досадашњег дијалога бити испуњена.

Извор: Франкфуртске вести, Б92  и Координационо тело