Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ШТО ПРЕ РЕШИТИ ПРОБЛЕМ БИРАЧКИХ СПИСКОВА (ВИДЕО)

13. фебруар 2013.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, борави у дводневној посети општинама Прешево и Бујановац.

Станковић је разговарао са председником општине Прешево Рагми Мустафом о проблему који је настао због коришћења ћирилице у матичним књигама, бирачким списковима и на бирачким местима у општинама у којима живе Албанци.

Председник Координационог тела, навео је да је представницима локалне самоуправе предочено да је коришћење језика и писма албанске националне мањине регулисано законом и да до сада није постојао ниједан разлог да се сва права које албанска мањина има у Србији не испоштују до краја.Он је нагласио да је вероватно дошло до техничког превида, па то право није коришћено.

Према речима Станковића на састанку је било речи и о завршетку ванболничког породилишта у Прешеву и најавио активности Координационог тела у области економских подстицаја за преузећа у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Како је рекао Станковић, у понедељак, 18. фебруара, биће припремљена документација за завршетак друге фазе изградње породилишта за које је до сада обезбеђено 30 милиона динара, а потребно је још 20 милиона динара како би оно било у потпуности завршено.

„Једном месечно ће у ове три општине бити одржавани састанци на којима ће се анализирати да ли урађено оно што је договорено, али и дефинисати нови планови и задаци,“ казао је Станковић и додао да је циљ обиласка пограничног села Миратовац, према Македонији, да се интензивирају активности на отварању овог малограничног прелаза.

„Србија је завршила свој део посла на изградњи потребне инфаструктуре и очекујемо да то учини и македонска страна, како људи који живе у овом крају не би морали да путују унаоколо да обрађују своје њиве али и да посете родбину“, објаснио је Станковић.

Станковић се након обиласка пограничног прелаза састао у Месној заједници Миратовац са грађанима са којима је у директном разговору сазнао њихове проблеме. Један од проблема је недостатак квалитетне воде за пиће, а мештани имају идејни пројекат који кошта око 600 хиљада евра и спремни су заједно са државом  уложе средства како би тај проблем решили.

„Разговарали смо о фунционисању села, настви у сеоској школи, као и о обезбеђивању бољих услова пољопривредних произвођача“, рекао је Станковић и додао да ће се овакви састанци редовно одржавати.

Након тога, Станковић је обишао Месну заједницу Цакановац и разговорао са грађанима о незапослености, инфарструктури и другим животним проблемима.

„Разговарали смо о проблемима који тиште обичног човека на селу и како да помогнемо да се унапреди квалитет живота становника ове Месне заједнице, рекао је Станковић.  


Председник Координационог тела обишао је и предузеће „Гумопластика“ и разговарао са стечајним управником, а затим и са челним људима „Биводе".

Извор: Координационо тело