Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: СТАЛНО СМО ОТВОРЕНИ ЗА РАЗГОВОРЕ

12. новембар 2014.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић изразио је спремност за наставак разговора о побољшању услова живота и рада на том продручју који су пре око годину дана прекинути одлуком локалних албанских политичких лидера.

Станковић је, коментаришући став албанског премијера Едија Раме да Албанија „подржава и форсира" дијалог Албанаца из тог региона са Владом Србије око решвања животних проблема пре свега у области инфраструктуре и образовања", навео да су Координационо тело и Влада „стално отворени за те разговоре“ уз поштовање Устава и закона Србије.

„Нисам очекивао да ће Рама изразити пуну подршку разговорима између представника Владе Србије и албанских лидера на питањима која се тичу живота и рада не само Албанаца на територији Прешева, Бујановца и Медвеђе", рекао је Станковић.

Он је подсетио да су ти разговори започети одлуком Владе Србије која је усвојила закључке у седам тачака „а које покривају све оне захтеве које су Албанци имали или имају од 2001. до 2012. када је Влада усвојила тај предлог".

„На нама је да те разговоре наставимо имајући пре свега у виду да су разговори прекинути (у новембру прошле године) вољом албанских лидера", рекао Станковић.

Он је нагласио и да смо „ми били стално отворени да у једном отвореном дијалогу решавамо сва питања која су албански лидери ставили пред Владу у оквиру Устава и закона који владају у Србији".

Према његовим речима, Кородинационо тело и Влада су отворени за решавање свих проблема и у оквиру „конвенција које имају националне мањиине а које се односе на права и обавеза националних мањина у једној земљи".

„Спремни смо да разговоре наставимо и надам се да ће након тога сви они најбитнији захтеви бити решени на основу постулата које сам претходно навео, односно поштовања Устава и закона Србије", заклучио је Станковић.

На основу разговора који су, у присуству представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара, вођени са представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, Влада Србије је 4. јуна прошле године усвојила закључке од седам тачака.

То се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у правосуђу, образовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

Полтички представници Албанаца са југа Србије разговоре су прекинули јер током расправе у Скупштини Србије, крајем новембра прошле године није прихваћен ниједан њихов амандман на мрежу судова у Србији.

Рама је у обраћању грађанима Прешева у Дому културе посебно истакао да влада у Тирани подржава и форсира дијалог Албанаца са југа Србије с владом у Београду, посебно кад је реч о решавању животних проблема пре свега у области инфраструктуре и образовања.

Извор: Танјуг и Координационо тело