Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: СТАБИЛНО И БЕЗ ИНДИЦИЈА ДА ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈЕ

8. мај 2017.

Београд - Председник  Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић изјавио је да је ситуација на југу Србије стабилна, да нема међунационалних сукоба, нити индиција да може доћи до погоршања безбедносне ситуације.

„Што се тиче понашања одређеног броја људи, оно није од јуче, то понашање је регистровано десет и више година уназад“, указује Станковић за Танјуг.

Он је уверен да, кад је реч о југу Србије, тим изјавама „запаљивог типа“ за дневно полтичке сврхе не треба придавати неки велики значај „с обзиром на малу специфичну тежину оних који их дају“.

Тим пре, каже Станковић, што им је једини циљ да се што дуже одрже на власти, уз пропагирање једне идеје, идеје „велике Албаније“, која је неостварива.

„Не само зато што ми тако кажемо, већ зато што је међународна заједница врло јасно рекла свима и у Тирани, Приштини,  Београду, Прешеву, Бујановцу и Медвеђи да нема припајања туђих територија и прављења нових великих земаља као идеје разних националних групација, разних национално опредељених људи, којима је то једини начин да опстану на политичкој сцени“, каже Станковић.

„Нема размене територије“, наглашава и додаје да се он у раду држи онога што су рекли сви међународни фактори.

„А, разговарао сам са свим амбасадорима светских водећих земаља, са амбасадором ОЕБС-а такође, и једноставно нема никаквих назнака за било какво прекрајање територија, нити пак за прекрајање граница и стварање великих држава, „велике Албаније“ и слично“, нагласио је Станковић.

Станковић истиче да је основно опредељење Координационог тела да се у овако тешким економским условима, уз заједнички напор са свима који живе на тим просторима, створе економски услови да се велики број људи запосли, да од тог свог рада живе, да чине себи живот лепшим и приреде себи сва она животна задовољства која су им потребна, њима и члановима њихових породица.

„То је звезда водиља која треба да нас води у неком будућем раду, као што нас је водила и до сада“ истакао је Станковић.

Он је указао да је, ако се прате медији, јасно да постоји један већи број чинилаца „који већ три године, па и дуже, најављују рат и ратне сукобе на овим просторима“ и поручио:

„Могу да кажем, одговорно, да не очекујемо никакве тензије, никаквих назнака да може да дође до погоршања безбедносне ситуације, без обзира на то што имамо тренутно и у неком претходном периоду у Македонији тензију везану за изборе и изборне резултате“.

По свим информацијама којима ја располажем, наставио је Станковић, људи могу да буду безбрижни и да се не оптерећују измишљеним страховима, измишљеним ратним сукобима „јер на овим просторима о рату не одлучујемо ми, нити одлучују те мале земље, већ одлучују неки много виши који су нам у протеклом периоду показали како они то раде“.

Станковић се у прилог сарадњи и раду на побољшању економске, социјалне и укупне ситуације позвао на недавни разговор са председницом општине Прешево Ардитом Синани, наводећи да је она и од Координационог тела затражила помоћ како би обавила десетине разговора у Влади Србије, разним министарствима, како би решила проблеме који тиште општину Прешево.

„То је сигуран знак да она поштује легитимитет органа и Владу Србије, да признаје суверенитет наше земље, и да заједно са Владом Србије решава свакодневне проблеме становника општине Прешево“, подвукао је Станковић.

А у свим разговорима, додаје, кључно је и оно што сви траже – да се обезбеди више радних места.

„Тако ћемо упослити људе, а упосљени људи имају само један циљ, а то је да себи и својој породици обезбеде егзистенцију и из тога све друго.  То су доминантни разговори који су били и који се провлаче свих ових дана колико смо овде и у разговорима са људима који воде локалне самоуправе“, указао је Станковић.

Он је навео и да је у протеклих неколико дана у разговорима са локалним самоуправама указано на велики број објеката који могу да послуже да се „активирају“ постојећи потенцијали и да се обезбеде радна места, а такође и о пратећим садржајима, као што је побољшање услова за школовање ученика у школама и на одељењу Економског факултета из Суботице у Бујановцу.

Према његовим речима, са развојем економије у први план доспевају сви они животни проблеми који значе живот, а у други план све оне претпоставке и све оне „громогласне најаве“ које воде само у деструкцију, а коју нико не жели, чему смо, каже, сведоци ових дана.

Станковић је прокоментарисао и намеру власти у Прешеву да повуче захвалницу премијеру Александру Вучићу, која му је уручена када су изграђени породилиште и путеви новцем грађана Србије и рекао да је био присутан када му је та захвалница уручена.

„Премијер захвалницу није тражио, него су му је дали сами локални Албанци, зато што је био први председник владе који је посетио општину Прешево и који се интересовао за побољшање живота и рада у тој општини и по том основу му је дата та захвалница“, објаснио је Станковић.

Како је рекао, не види ни разлог ни смисао давања значаја неком ко сада покушава да ту захвалницу повуче .

Примећује и да је то још један пример понашања, својственог онима који у животу нису пуно постигли, осим што су упирали прстом у неког другог, а себе сматрали непогрешивим и достојним за све послове које обављају.

Извор: Танјуг и Координационо тело