Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: СПРЕЧИТИ ИСЕЉАВАЊЕ ИЗ МЕДВЕЂЕ

29. jануар 2015.

Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу,  први је пут је јуче разговарао са новим руководством општине Медвеђа које је недавно изабрано након изненадне смрти дугогодишњег председника општине Слободана Драшковића.

Прердседник Координационог тела Зоран Станковић је том приликом изјавио да треба спречити исељавање са подручја Медвеђе.

Он је, након састанка са челницима општине, казао да се због лоше економске ситуације са територије Медвеђе све више људи исељава и да је зато потребно што пре наставити производњу у руднику „Леце", али и отворити нове погоне. 

Око 350 рудара рудника „Леце", који послује у саставу компаније „Фармаком“, већ недељу дана штрајкује због неисплаћених плата и неуплаћених доприноса.

„Прво морамо да спречимо даље исељавање са ових простора, а онда да створимо услове за повратак исељених. То значи да хитно морају да се нађу решења за економске проблеме, за отварање нових радних места, да би људи остали, а затим појачаним инвестицијама помоћи да се врате они који су отишли", рекао је Станковић.

Председник општине Медвеђа Драгиша Петровић подсетио је да је у последњих месец дана дошло до тога да у Медвеђи готово нема запослених у производњи.

„Највећи проблем за нас је рудник „Леце", који не ради и где је више од 350 рудара у штрајку. Затим је и фабрика пелета, где је запослено 50 радника, у неком застоју, тако да су се све производне активности у Медвеђи зауставиле. Проблем је и што немамо пут у тунелу који треба да се осветли и зато смо тражили помоћ Координационог тела, министарстава и Владе Србије", казао је председник општине Медвеђа Драгиша Петровић. 

Председник Координационог тела обећао је да ће упознати чланове Владе Србије са ситуацијом у руднику „Леце" како би се пронашло решење и покренула производња.

Према незваничним подацима, у последњих десетак година са подручја Медвеђе се иселило око 4.000 становника. Станковић сматра да је зато неопходно да се изврши валидан попис становништва на територији општина Прешево, Бујановац и Медвеђа како се не би лицитирало бројкама.

„У овом тренутку битан нам је тачан податак о броју становника на овом подручју из више разлога. То је потребно због улагања државе и због начина на који ће се омогућити школовање, здравствена заштита, исплата пензија и многе друге активности које значе живот за људе који живе на овим просторима. Кад то неко схвати, биће му јасно зашто је потребно имати тачан број становника", оценио је Станковић. 

Састанку у згради општине, поред новог председника општине Драгише Пертровића, присуствовали су и заменик председника општине Фљорим Сахити и председник Скупштине општине Медвеђа Горан Ивановић.

Извор: Танјуг, РТС и Координационо тело