Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: СИТУАЦИЈА НА ЈУГУ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ СТАБИЛНА

6. децембар 2013.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић рекао је јуче да је, упркос застоју у дијалогу са лидерима албанских партија, безбедносна ситуација на југу централне Србије стабилна и да нема међунационалних ексцеса.

“Имам пуну подршку Владе Србије да водим разговоре са представницима албанских странака", истакао је Станковић.

Станковић је рекао да разговори са представницима Албанаца на југу централне Србије треба да доведу до дефинитивног става о њиховом положају у Србији и да ли се на њих примењују закон, Устав и међународне конвенције о националним мањинама.

Према речима Станковића, он нема ништа против да Албанци разговарају са премијером и првим потпредседником, али је све што Координационо тело ради већ усаглашено са Вучићем и Дачићем.

Халими је рекао да су разговори прекинути, јер је Влада неозбиљно ушла у разговоре са албанском заједницом на југу Србије, јер се руководи резултатима пописа, који су из познатих разлога Албанци бојкотовали 2001. године.

„Ако Влада на неозбиљан начин третира ту проблематику, разговори су онда контрапродуктивни,” рекао је Халими.

На питање да ли ће учествовати на новом попису уколико буде организован следеће године, Халими је рекао да одлука зависи од тога да ли ће бити исправљене грешке.

“Ми смо увек учествовали на пописима када су били под нормалним условима, али нипошто под условима какви су били 2011. године", рекао је Халими.  

Извор: Танјуг и Координационо тело