Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА У ФЕБРУАРУ

18. jануар 2021.

Београд  - Зоран Станковић, председник Координационг тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, је изјавио за ФоНет да ће те три општине и ове године из буџета Републике Србије, преко Координационoг тела, добити око два милиона евра.

Он је истакао да ће у фебруару бити одржана седница Председништва Координационог тела и тада ће се та средства поделити у уобичајеном проценту, а додао је да, осим тог новца, постоји још неколико милиона динара који могу да се доделе у ситуацијама попут поплава и оштећења путева и мостова, што се сада десило.

На питање да ли локалне власти имају обавезе да новац који добију од Координационог тела подједнако улажу у све заједнице које живе у тим општинама, Станковић је рекао да Скупштине општина доносе одлуку колики ће део тог новца бити утрошен у одређеној средини, односно у срединама са различитим националним структурама.

„Ми ћемо инсистирати и посебно водити рачуна да се тај новац подели на основу правила које је усвојено у претходном периоду и нећемо дозволити да буде мајоризације. Заједнице ће бити заступљене у складу са националном структуром, али и са потребама које су изражене у појединим срединама у тим општинама”, рекао је Станковић.

Ове године је у Бујановцу први пут прекршен тај договорени принцип улагања у албанске и српске средине, који је износио 60:40 посто.

У овогодишњем буџету је локална власт, коју чине само албанске странке, уз подршку једног ромског одборника, одлучила да 83 милиона динара буде уложено у пројекте у албанским срединама, а само шест и по милиона у српским срединама у Бујановцу.

Извор: Данас, Југмедиа и Координационо тело