Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ПРИЈАВЕ ЗБОГ СПОМЕНИКА У ПРЕШЕВУ

27. новембар 2012.

Извор: Политика / Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац Медвеђа Зоран Станковић изјавио је јуче да су поднете кривичне и прекршајне пријаве против одговорних за постављање споменика припадницима ОВПМБ у Прешеву. Станковић је на конференцији за новинаре рекао да је споменик постављен без  дозволе Завода за заштиту споменика културе из Ниша, надлежног за изградњу на  том тргу, који о томе није био ни обавештен. Он је додао да је на простору те  три општине подигнуто око 15 споменика припадницима ОВПМБ, а да има и других  споменика који су на тај начин постављени, као што је споменик Аћиф-ефендији у  Новом Пазару. „Држава треба да заузме генерални став према том питању”, рекао  је Станковић.

У осврту на изјаве албанског и косовског премијера Саљија Берише и Хашима Тачија у Скопљу, који су говорили о националном уједињењу Албанаца,  Станковић је поновио став да је југ Србије неодвојиви део Србије. То су, подсетио је, рекли и највиши амерички званичници, као што је америчка државна  секретарка Хилари Клинтон, а такав став пренели су му и амбасадори САД и Британије Мајкл Кирби и Мајкл Девенпорт, као и представници ЕУ и ОЕБС-а Венсан Дежер и Пола Тиде.

Осврћући се на састанак са амбасадорима, одржан у петак, Станковић је рекао да је заједнички закључено да се на простору три општине на југу Србије мора више улагати. Станковић је такође рекао да се у оквиру активности Координационог тела планира изградња нове зграде Економског факултета у Бујановцу површине 1.480 квадратних метара за шта је средства обезбедила држава и међународна заједница, као и стипендирање 240 средњошколаца са по шест хиљада динара месечно. Према његовим речима, почео је и курс српског језика са 310 полазника, који финансира амбасада Велике Британије, а обезбеђено је и 40 милиона динара субвенција за мала и средња предузећа.