Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА СУ БИЛИ, ЈЕСУ И ОСТАЋЕ САСТАВНИ ДЕЛОВИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

20. јули 2020.

Београд, Бујановац - Зоран Стаковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац  и Медвеђа,  је изјавио за портал „Југпрес”  да је формирање локалане власти у Бујановцу искључиво од албанских странака било очекивано.

„Ми смо то мање или више очекивали јер је претходно договорено на неком од састанака албанских лидера са Тираном и Приштином”, рекао је Станковић. 

„Могу само да им честитам и пожелим успешан рад” рекао је Станковић, који је истакао да ће „држава омогућити свим грађанима на подручју ове три општине, као и у другим деловима земље, пуну економску и сваку другу сигурност. Потрудићемо се, онолико колико у овом тренутку можемо, да се живот на тим просторима побољша”.

На питање да ли је Београд био прећутно сагласан са договором о формирању једноеттничке албанске власти у мултиетничком Бујановцу у коме, поред Албанаца, живе и Срби и Роми, Станковић је рекао:

„Мислим да не само Београд, него нико не може да буде сагласан са тиме када се у једној међуетничкој средини формира једнонационална власт. Мислим да је било пожељно да се, као и у ранијем периоду, формира међунационална коалиција, која би могла на сваки начин, као и до сада, да одговора задацима, који су сада приличан изазов”, рекао је он.

„Али“, додао је Станковић, „ако је неко одлучио да је најбоље да буде сам на власти , у оквиру једне националне заједнице и ако је то за њих највећи интерес, онда је у реду. Битно је да је испоштован закон, као што ће и они морати да поштују законе Републике Србије у току њиховог вођења општине Бујановац”, казао је Станковић.

На питање да ли је и колико Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа било укључено у припреме за формирање локалне коалиције, јер је један од усвојених принципа приликом формирања тог државног органа био мултиетничка коалиција на власти, Станковић је одговорио  да то није у опису надлежности Координационог тела.

„Ми имамо само обавезу координације између локалних органа власти и државних институција. Немамо право и нисмо на било који начин били ангажовани у изборима, а ни у претходном периоду нисмо учествовали у формирању коалиција. То је ствар политичког договора партија које су добиле гласове. Ни у даљем периоду не би требало да учествујемо, с обзиром на мандат који имамо на том простору”, рекао је Станковић.

На констатацију да одлука о јеноетничкој власти у Бујановцу, у којој ће српски и ромски одборници бити у опозицији, прилично узбуњује људе који живе на том простору, јер не знају шта им доноси будућност, Станковић је казао:

„Више пута сам то већ рекао – Прешево, Бујановац и Медвеђа су делови Републике Србије и то ће и остати, а грађани који живе на том простору оствариваће сва права која им Устав и закон гарантују”.

Председник Координационо тела тврди да нема разлога ни за какав страх и неизвесност.

„Нико нема права да неког другог угњетава или да на било који други начин отежава живот на тим просторима. То је наш задатак и ми ћемо се трудити да га оствараимо у заједници са локалном самоуправом и људима који живе на тим просторима, као и са међународном заједницом, која је присутна на тим просторима и која обавештава међународне институције  задужене за праћење живота и рада на том простору, као што је ОЕБС”, казао је Станковић, који са својим сарадницима из Службе Координационог тела, чије је седиште у Београду, често долази на југ Србије. 

На консатацију да житељи Бујановца ово виде као потврду спекулација да постоји договор да су Прешево, Бујановац и Медвеђа територија која треба да буде размењена у процесу решавања питања Косова и Метохије, Станковић је рекао:

 „Прешево, Бујановац, и Медвеђа су били, јесу и остаће саставни делови Републике Србије, без обзира на жеље и спекулације било које стране да то тога дође”.

Извор: Југпрес и Координационо тело