Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ПОЗНАТО ИМЕ УБИЦЕ ПОЛИЦАЈЦА

28. октобар 2013.

Београд- Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, изјавио је да се очекује хапшење човека који је убио полицајца Горана Ђорђевића, да је познато његово име и да се он налази на Косову и Метохији.

“Познато је име возача који је убио полицајца Горана Ђорђевића код Великог Трновца и сада се само чека хапшење тог човека за кога се зна да је прешао на територију Косова и Метохије”, рекао Станковић.

Станковић је, гостујући на РТС, подсетио да је ухапшен сувозач аутомобила којим је Ђорђевић ударен, као и да је аутомобил пронађен. Говорећи о информацијама да полиција не улази у Велики Трновац, који стручњаци означавају као важну станицу у дистрибуцији дроге, Станковић је навео да се у центру Великог Трновца већ неколико година налази полицијски пункт и да кроз то место свакодневно пролазе припадници жандармерије и других безбедносних структура. Он је додао да полиција и надлежни државни безбедносни органи прате шта се дешава на том простору и тврди да "нема дела територије који они не могу да посете и на коме не могу да интервенишу". Станковић је нагласио да нису сви становници Великог Трновца препродавци дроге и да полиција има податке о томе "ко су ти људи који се крећу са оне стране закона".

"Међутим, они су веома добро организовани и веома добро опремљени, али ми то морамо да урадимо и са нашим полицијским и безбедносним структурама, јер испада понекад да су они много боље организовани и много боље опремљени", рекао је Станковић.

Он је истакао да припадници безбедносних структура хапсе те људе, али да њихови позитивни резултати нису присутни у јавности. Упитан да ли ће државни органи дозволити представницима владе Косова и Метохије да посете општине на југу Србије, председник Координационог тела је рекао да је то питање у надлежности министра без портфеља Александра Вулина и његове Канцеларије за Косово и Метохију.

"Они су ти који заједно за другим државним органима процењују да ли нечија посета може да доведе до неких нежељених, или пак, активности који нису сагласне са нашим Уставом, законима и правима националних мањина", навео је Станковић и потврдио да те посета још нису одобрене.

Што се тиче најављене посете министарке здравља Славице Ђукић Дејановић општинама на југу Србије, Станковић каже да је њена посета почетак реализације владиног Извештаја од седам тачака којим су одређене теме за разговор са представницима албанских партија. Он је рекао да ће теме разговора бити почетак рада породилишта у Прешеву, формирање институције која ће се бавити особама са посебним потребама, специјализације и кадрови, с обзиром да ће министарка најпре говорити са директорима домова здравља који делују на простору те три општине и директором медицинског центра Врање.

Говорећи о незадовољству неких представника Срба са југа Србије због, како оцењују, благонаклоног односа државе према Албанцима, Станковић подсећа да је држава преузела обавезе према међународној заједници и према албанској националној мањини и да ти договори морају да се реализују.

Извор: Танјуг и Координационо тело