Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ПОСТИГНУТ ЈЕ ГЛАНИ ЦИЉ САЧУВАЛИ СМО МИР

21. децембар 2018.

Београд – Безбедносна ситуација у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа мирна је и стабилна. Локалне самоуправе тесно сарађују са државом и нема кршења закона. Права Албанаца се поштују у пуној мери, онако како то предвиђају Утав, закони и све међународне конвенције, истакао је председник Координационог тела Зоран Станковић.

Станковић је рекао да „пунолетство“ Координационог тела, као и свеукупна ситуација на југу доказује да је он испунио улогу која му је додељена.

„Постигнут је главни циљ – сачуван је мир. Током последњих 18 година није било међунационалних сукоба, напетости нити испада на овој основи. Албанци су пуноправни  грађани Србије, који користе сва права која им припадају“ навео је Станковић.

Упркос напетостима на Косову и Метохији, Прешевом, Бујановцем и Медевеђом влада мир. Последњих месеци, међутим, приметна је нешто оштрија реторика појединих албанских политичара, које свакако не доприноси општем смирењу на линији Београд-Приштина.

„Нема говора о разграничењу, промени граница, нити размени становништва. Подсећам и да су званичници Албаније Еди Рама, Иљир Мета и Бујар Нишани у Прешеву својим сународницима поручили да су грађани Србије и да све своје проблеме морају да решавају у оквиру њених институција. Домаћи Албанци то врло добро знају и највећи број њих се сада понаша у складу са тим“ наводи Станковић.

Станковић каже да је за непуне две деценије, преко Координационог тела, у Прешево, Бујановц и Медвеђу уложено око 35 милиона евра, мимо редовних давања. Од овог новца реновиране су школе, амбуланте, набављена опрема за болнице, школовани ђаци и студенти.

„Поносини смо на отварање породилишта и одељења суботичког Економског факултета у Прешеву. У последњих шест година малим и средњим предузећима подељено је око 2,5 милиона евра бесповратних средства, захваљујући чему је отворено више од 250 радних места“ рекао је Станковић.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело