Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА АЛБАНИЈЕ, НИШАНИЈА БЕЗ ТЕНЗИЈА

8. март 2017.

Председник Албаније, Бујар Нишани, посетио је Бујановац и Прешево, а у Србију је дошао на позив председника општине Бујановац, Шаипа Камберија. Председника Албаније је у име Владе Републике Србије дочекао на административном прелазу Кончуљ код Бујановца председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић. У згради општине Бујановац на којој су биле истакнуте застава Србије, Албаније и Европске уније, Бујар Нишани је у одвојеним састанцима разговарао са председником општине Бујановац, Шаипом Камберијем, председником Националног савета Албанаца, Јонузом Муслијуом, народним послаником Фатмиром Хасанијем, представнцима српских и албанских политичких лидера из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа и са председником Координационог тела Владе Србије, Зораном Станковићем.

Након разговора одржана је конференција за новинаре на којој је председник Албаније Нишани рекао да је Албанија заинтересована за учвршћивање сарадње са Србијом, што су како је истако потврдили и сусрети два премијера.

„Желимио да помогнемо Албанцима у овом делу Србије да остваре своја права на образовање, привредни развој и националне симболе. Будућност морамо да градимо на узајманом поштовању и уважавању, а не на мржњи и  нетолеранцији“, нагласио је Нишани.

Шаип Камбери, председник општине Бујановац је рекао даје са председником Албаније разговарао о могућностима да институције Албаније директно инвестирају у културне образовне и друге пројекте које ће побољшати положај Албанаца у овом региону.

Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу рекао је да се Република Србија залаже да националне мањине у нашој земљи имају своја права која су предвиђена међународним конвенцијама, сва права која су предвиђена Уставом и Законима наше земље као и да на томе стално радимо. Он је нагласио да посета председника Албаније ни на који начин не утиче на подизање тензија у Бујановцу и Прешеву и подвукао да је све протекло мирно и у најбољем реду.

Након састанака у згради општине председник Албаније обишао је основну школу у Великом Трновцу, где је присутвовао свечаности, а своју посету завршио је сусретом са житељима Прешева.

Извор: Координационо тело, РТС, ЈУГПРЕС