Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ПОСЕБАН ИЗВЕШТАЈ О СЛУЖБЕНОЈ УПОТРЕБИ АЛБАНСКОГ ЈЕЗИКА И ПИСМА ЗАШТИНИКА ГРАЂАНА, ВЕОМА ЗНАЧАЈАН ДОКУМЕНТ

23. март 2018.

Бујановац - У амфитеатру Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу представљен је Посебан извештај заштиника грађана о службеној употреби албанског језика и писма.

У уводном излагању овог скупа, присутнима су се обратили заштиник грађана Републике Србије, Зоран Пашалић, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Андреа Оризио, председник општине Бујановац, Шаип Камбери и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић.

Обраћајући се присутнима, председник Координационог тела поздравио је иницијативу за израду Посебног извештаја о службеној употреби албанског језика и писма и истакао да је извештај конктертан и одличан инструмент за локалне самоуправе, државне органе и Владу Републике Србије.

„Захваљујем се заштитнику грађана што извештај представља у Бујановцу, као и Мисији ОЕБС на посредовању у изради овог веома значајног документа. Координационо тело у потпуности поштује Уставне и законске одредбе које се односе на службену употребу језика и писма. Имајући у виду важност наведеног, Координационо тело је финансирало преводе низа кровних закона на албански језик да би припадници албанске националне мањине могли да се информишу о својим правима и обавезама“, рекао је Станковић.

Он је нагласио да је Координационо тело од заштитника грађана добило четири препоруке, а да се друга међу њима односи  на активности које ће уследити и у којима ће Национали савет Албанаца бити активно укључен.

„Друга препорука се односи на израду једне врсте каталога са албанским именима и презименима, који би био од помоћи матичарима приликом уписа у књиге рођених. У том смислу, Координационо тело ће, у координацији са Министарством државне управе и локалне самоуправе, а уз подршку Националног савета Албанаца и уз посредовање Мисије ОЕБС у Србији, приступити изради каталога у реалном временском року“, закључио је Станковић.

Извор:Координационо тело