Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: НЕМА ТЕНЗИЈА НИ МЕЂУЕТНИЧКИХ СУКОБА ИЗМЕЂУ СРБА И АЛБАНАЦА

14. септембар 2018.

Београд – Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, рекао је за ТВ Прву да нема међунационационалних сукоба нити тензија између Срба и Албанаца на простору ових општина.  

„За Србе то је југ. За Албанце који тамо живе Прешевска долина, за радикалне политичаре из Приштине источно Косово. На око 1200 квадратних километара углавном живе Албанци, Срби су, на пример, већина у Медвеђи. Етничка структура, међутим, није пресудна у претензијама неких косовских политичара.  Сви они који учествују у креирању политичког живота, који учествују у креирању политике не само на територији наше земље, него и шире, представници међународне заједнице, су веома јасни.“, изјавио је Зоран Станковић и додао да ове општине нису нити ће бити део Бриселских преговора.  

Он је у изјави за ТВ Прва нагласио и да су тензије које се вештачки праве у интересу оних или мисле да могу јаком реториком или са неком медијском пропагандом, а имајући у виду неке претходне догађаје на овим просторима, моћи да оставре неке своје тежње које су у суштини неоствариве.

Станковић је рекао да становништво нема разлога за страх јер нико није рекао да ће тај крај припасти било коме јер Прешево, Бујановац и Медвеђа јесу и остаће део територије Србије.

„Срби и Албанци имају заједнички проблем незапосленост. Ако неко нон стоп покушава да подигне тензије или најављује неке сукобе да ли очекује да ће инвеститори доћи да уложе у тај крај. За долазак инвестиција потребан је стабилна ситуација“, нагласио је Станковић.

Председник Координационог тела истакао је још једном да међунационалних сукоба нема на простору те три општине.

Извор: Прва и Координационо тело