Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ У ПРЕШЕВУ, БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ ЈЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТ

24. август 2018.

Београд - Седница Председништва Координационог тела, друга по реду ове године, почела је у Палати Србија.

Поред председника Координационог тела, Зорана Станковића, потпредседника Координационог тела, Симе Газикаловића  и дирекотрке Службе Координационог тела, Данијеле Ненадић, седници присуствовују председник општине Бујановац, Шаип Камбери, председник општине Медвеђа, Небојша Арсић, председници Скупштина општина Бујановац и Медвеђа и народни посланик Ненад Митровић.

На почетку седнице медијима су се обратили председник Координационог тела Станковић, председник општине Бујановац, Камбери, и председник општине Медвеђа, Арсић.

Предсеник Координационог тела је на новинарско питање зашто седници не присуствује председник општине Прешево, Шћиприм Арифи, рекао да Арифи није дошао на седницу Председништва „јер како нас је обавестио има обавезе у Тирани“.

„Седница Председиштва је првобитно била заказана за 20. јул и тада је Арифи молио да се одложи из личних разлога што смо и учинили. Међутим, данас то није било могуће“, објаснио је Станковић.

Поводом недавног боравка у Тирани и састанка са министром спољних послова Албаније, Дитмиром Бушатијем, Камбери је објаснио да су политички представници Албанаца из три општине тражили веће ангажовање Тиране по питању права Албанаца.

„Добили смо уверавања да ће се преко постојећих механизама Влада Албаније залагати за права Албанаца. Такође, требало би размотрити и могућност да Албанија створи Фонд за ове три општине, као и да привремене институције Приштине уложе средства“, нагласио је Камбери.

Председник КТ, Станковић надовезао се и рекао да је премијер Албаније, Еди Рама, приликом посете општини Прешево рекао да су Албанци те три оптшине грађани Србије и да би своје проблеме требало да решавају у институцијама Србије.

На питање новинара упућено Камберију о томе да ли он сматра да би три општине на југу Србије требало да се прикључе Косову и Метохији, Камбери је одговорио да се политички лидери Албанаца залажу да се све три општине сагледају у целости, а не само Прешево, уколико се постигне договор о размени територија. Камбери је нагласио да се није постигло очекивамо са разговорима у 7.тачака који су прекинути и да Албанци нису задовољни својим положајем. Председник општине Бујановац нагласио је да је интеграција проблем који није решен, као и да се Албанцима, на пример, не дозвољава да купују предузећа, наглашавајући пример Дуванске индрустрије Бујановац и тврдећи да је конкурс поништен када се на њега јавио један Албанац, а да је посао добила друга фирма из Новог Сада.  

Станковић је на ово питање дао конкретан одговор истичући да има уверавања да до размене територије неће доћи и истакао да очекује да се разговори у 7. тачака о решавању питања која су Албанаци апострофирали као важне теме, наставе на јесен.

„Албанци у те три општине без проблема купују имовину  и фирме. Изградњом Ванболничког породилишта у Прешеву створени су услови за запошљавање људи, као и доделом бесповратних средстава у малим и средњим предузећима. Није циљ да се такмичимо ко ће шта рећи, чињенице говоре у прилог колико је држава до сада уложила у те општине. Наравно да увек може боље и томе тежимо“, изјавио је Станковић. 

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић, рекао је да грађани те општине не би пристали да постану део Косова и Метохије, као и да до сада није било таквих иницијатива.

„Општина Медвеђа је  општина у Србији у којој Срби и Албанци имају одличну сарадњу и ми смо прави пример мултиетничког друштва. Све заједно радимо и договарамо се“, објаснио је Арсић.

Станковић је још једном нагласио да је највећи проблем у ове три општине назапосленост и лоша метријална ситуација.

Извор: Координационо тело