Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: НА ЈУГУ СРБИЈЕ СТАБИЛНО

6. фебруар 2017.

Београд – Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, изјавио је да је ситуација на југу Србије стабилна, да се одвијају редовне активности локалних самоуправа и надлежних државних органа и да нема никаквих назнака погоршања.

„Редовне активности одвијају се у односу локланих самоуправа и надлежних државних органа, што показује и састанак одржан између представника локалних самоуправа ове три општине и Координационог тела“, рекао је Стаковић после седнице Председништва Координаационог тела, на којој је разматрана расподела средства поменутим општинама из овогодишњег буџета.

„Укупан буџет за ове три општине је 261 милион динара и он је ове године већи за 5,2 милиона динара трансферних средстава. У тај буџет не улазе додатна средства које Координационо тело даје за три општине у виду 415 стипендија за ученике, студентске стипендије и различите субвенције,” рекао је Станковић и додао да још трају договори око расподеле трансферних средстава поменутим општинама.

Станковић је навео да је прошлогодишњи буџет извршен у износу од 96 одсто и да је новац потрошен како је планирано.

Он је рекао да се настављају разговори о седам тачака који су прекинути 2013. године, а који се тичу свих сегмената живота, од здравства, преко образовња, до правосуђа.

Председник Општине Прешево Шћиприм Арифи изјавио је да је повећање буџета добра вест за општине на југу, али да се не може рећи да је довољно, када се гледају потребе три општине које спадају међу најнеразвијеније у Србији.

„Повећање од шест милиона динара је добра воља и знак, али не покрива све наше потребе,” рекао је Арифи, наводећи да је задовољан растом процената издвајања.

Председник Општине Бујановац Шаип Камбери изразио је задовољство расподелом субвенција за приватни локални бизнис у Бујановцу и Прешеву.

„Битно је да постоји повећање буџета за инвестиције, али потребно је да се у наредном буџету предвиди више новца за најнеразвијеније општине, где незапосленост премашује 60 одсто,” рекао је Камбери.

Председник Општине Медвеђа Небојша Арсић изјавио је да је састанак протекао у ведром духу, да се разговарало о плану расподеле трансферних средстава за ову годину и да ће договор о томе бити ускоро постигнут.

Извор: Танјуг, Бета, ФоНет, Политика и Координационо тело