Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ И ФРAНКЕН О ПИТАЊУ ИМИГРАНАТА

20. април 2015.

Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа,  састао се данас са Теом Франкеном, државним секретаром за азил и миграције Владе Краљевине Белгије. У сусрету који је трајао око једног сата разговарало се о питањима имиграната и констатовано је да је број имиграната са југа Србије који су тражили политички азил у земљама западне Европе значајно опао у 2014. години.

Том приликом Станковић је истакао да Кооординационо тело и Влада Републике Србије улажу напоре да економски ојачају општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, како би омогућили становништву ових општина боље услове за живот и рад. Председник Координационог тела рекао је да је посебан фокус Владе Србије управо на јачању економских потенцијала југа Србије који спада у ред неразвијених подручја. Станковић је у даљем разговору истакао један од пројеката које у име Владе реализује Координационо тело кроз доделу бесповратних средстава малим и средњим предузећима из ових општина.

Државни секретар за азил и миграције на састанку је оценио да је Србија стабилна и демократска држава. Франкен је изразио став да зато и није оправдано тражити политички азил у земљама западне Европе.

Станковић и Фрaнкен су се сагласили да наставе рад на превенцији када је у питању тражење политичког азила грађана Србије из ових општина. Саговорници су закључили да је неопходно наставити са слањем поруке да је Србија стабилна и демократска држава која поштује права својих грађана.

Извор: Координационо тело