Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ И 24 АМБАСАДОРА ОЕБС-а У БУЈАНОВЦУ

11. септембар 2013.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић састао се абмасадорима чланицама ОЕБС у Бујановцу, а састанку су присуствовали и албански и српски политички лидери са тог подручја.

„Састанак је протекао у конструктивној атмосфери, пренели смо амбасадорима шта је до сада урађено у овим општинама на пољу инфраструктуре, образовања, безбедности и свих питања који се тичу живота и рада људи на овим просторима, рекао је Станковић. Он је навео да не постоји ниједан проблем који би могао да изазове тензије на овим просторима и изразио очекивања да ће Влада Србије у скорије време наставити разговоре са албанским лидерима о решавању седам тачака Извештаја који је усвојила у јуну.

Станковић је казао да је ранији договорен састанак премијера Ивице Дачића с лидерима Албанаца, наводећи да у међувремену с њима разговарао први потпредседник Владе Александар Вучић и објаснио да морамо сви да уважимо чињеницу да је премијер Србије имао обавезе у Бриселу као и да је Влада Србије реконструисана што је довело до одлагања сусрета са албанским лидерима из ових општина.

"Покушаћемо да у периоду који је пред нама организујемо тај састанак и да бар о једној теми започенмо разговор, ако не у овом онда у наредном месецу. Ми немамо више времена да чекамо да се ови разговори одлажу“, објаснио је Станковић.

 

Он је рекао да је неопходно, уз присуство и образложење свих оних активности које радимо са албанским лидерима, укључујући и српске лидере, да допринесемо решавању проблема“, како би имали јасан увид у то да ли овде влада закон и ко га поштује, а ко не.

„Серију разговора смо започели како бисмо после 12 година, донели коначне мере да се захтеви Албанаца ставе у оквире Устава, закона Србије и међународних конвенција“, истако је председник Координационог тела.

Упитан шта су га питали амбасадори, Станковић је одговорио да је амбасадор ОЕБС-а из Немачке поставио питање  о безбедносним структурама и њиховој ефикасности.

„Изнели смо податак да је само у току прошле године ухваћено 11.500 азиланата из арапских земаља који су се кретали према Западној Европи. Рекли смо да је то један од путева транспорта дроге, оружја и белог робља, а да је захваљујући безбедносним структурама ситација знатно боља“, изјавио је Станковић.

Председник Координационог тела истако је да се на разговорима нису чули захтеви да Албанци на југу државе државе добију иста права као Срби на северу Косова и Метохије.

“Око тога је јасан и наш и став међународне заједнице. Нема никаквих паралела када је реч о северу Косова и Метохије и ове три општине“, рекао је Станковић.

Он сматра да је разговор с лидерима Албанаца добар пут ка решавању отворених питања.

 

Фотогалерију са састанка можете погледати овде