Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ДИЈАЛОГ И ТОЛЕРАНЦИЈА РЕШАВАЈУ СВЕ ИЗМЕЂУ АЛБАНАЦА И СРБА

24. новембар 2014.

Бујановац – Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, истиче у интервјуу ФоНету да његове активности у протеклом периоду и боравак на југу Србије подразумевају веома коректне односе са Албанцима и напомиње да толеранција и дијалог решавају све проблеме.

Он, ипак, сматра да се грдно варају они који мисле да ће се веома брзо решити нешто што траје у дужем временском периоду, али указује и на покушаје да се разни проблеми „подгревају” као нерешиви.

Станковић очекује да се сви који раде на решавању проблема овог подручја „понашају на тај начин што ће се међусобно дружити и изградити међусобно поверење”.

„Када имате примере да се у једној вишенационалној средини лидери националних заједница друже, посећују, изађу заједно на концерте или прошетају градом, онда и други крећу тим путем и све је много лакше”, сматра Станковић.

Неки мисле да је толеранција можда нечија слабост или недостатак храбрости, указао је Станковић и нагласио да он, насупрот томе, сматра да толеранција и дијалог решавају све.

Ако се успостави обичај да људи на челним позицијама постану примери толеранције, оценио је Станковић, „онда ће и свет да се другачије понаша”.

Према речима Станковића, на простору три општине југа Србије нема међунационалних сукоба, што показују и подаци државних органа.

„То што се неки криминалац понаша на овај и онај начин и што криминалци, без обзира на то из које су националне заједнице, добро сарађују”, према оцени Станковића, „присутно је свуда у свету”.

Али, требало би да искористимо ову чињеницу, која говори да су национални односи веома добри, и да на томе градимо веома добре и економске односе”, истакао је Станковић.

Решавање проблема које албански лидери у овим општинама дефинишу у седам тачака, требало би да допринесе управо решавању свеукупног стања на југу Србије, што је, како напомиње Станковић, важно и за интеграцију Албанаца у систем државе Србије.

Разговоре у седам тачака о питањима које албански лидери сматрају горућим, државне институције су ставиле на прво место, рекао је Станковић и подсетио да је Влада Србије донела такву одлуку 4. јуна 2013. године.

И кренуло се са разговорима. Међутим, албански лидери су их прекинули, па разговори нису настављени, што је велики проблем, указао је Станковић.

Управо због тога, према његовим речима, „у овом тренутку не можемо изводити ни дефинитивну и конкретну оцену интеграције Албанаца”.

„Сигурно је да ће њихови захтеви бити решавани сагласно Уставу, постојећим законима и правилима о националним мањинама, које регулишу међународне конвенције”, уверен је Станковић.

Он „лично мисли да Албанци у Републици Србији имају сва она права која имају и остале националне мањине” и сматра да би „разговорима између органа власти Републике Србије и локалних Албанаца” требало регулисати питање начина њиховог остваривања.

Извор: ФоНет, Политика и Координационо тело