Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: АЛБАНЦИ СА ЈУГА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ НИСУ ТЕМА РАЗГОВОРА У БРИСЕЛУ

16. јули 2018.

Београд - „Албанци са југа централне Србије нису тема разговора у Бриселу и њихово усвајање „Политичке декларације" којом траже да буду укључени у дијалог Београда и Приштине више је политичке природе због предстојећег избора за национални Савет Албанаца,” изјавио је Зоран Станковић, председник Координациног тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.   

„Међународна заједница је јасно и гласно рекла - општине Прешево, Бујановац и Медвеђа ни у једном тренутку нису тема за разговор у Бриселу и то је децидирано и јасно речено. Према томе, не видим шта је тај реципроцитет, ко га тражи и зашто га тражи", казао је Станковић.

Скупштина албанских одборника три општине југа централне Србије усвојила је у суботу „Политичку декларацију", којом тражи од привремених косовских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе, територије на којој они живе.

Станковић каже да та декларација представља наставак њиховог доношења декларација и подсетио да је прва донета 2006, па 2013. и сада 2018. године.   

„У тој декларацији има ствари које ћемо анализирати, али има и много неприхватљивих ствари које се заснивају на општој процени које не садрже истину".

Како је рекао Станковић, та декларација можда користи некоме у предизборним активностима пошто је избор за Национални савет Албанаца 4. новембра и с обзиром на неке друге политичке поене.

„Али, није наше да се о томе изјашњавамо, с обзиром на улогу Координационог тела", казао је Станковић.

Извор: Танјуг, Политика и Координационо тело