Архива вести
                   

СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ СПАСЛИ ДВЕ НАПУШТЕНЕ СИРИЈСКЕ БЕБЕ

21. октобар 2015.

Прешево - Полицајци Рајко Попов из новосадског Одреда Жандармерије и Слободан Златановић из Интервентне јединице Полицијске станице у Кучеву пронашли су и спасли две сиријске бебе и Прешеву. Оне су нађене у удаљеном делу поред ограде где избеглице улазе у прихватни центар у Прешеву. Предате су лекарима, а према информацијама двојице полицајаца ,касније су им пронађене породице којима су враћене.

Попов и Златановић  кажу да то што су урадили није „ништа неуобичајено” и да би на њиховом месту свако исто поступио. „Нису нам битне похвале и награде, већ да су бебе добро”, наглашавају полицајци.

Те две бебе, које су имале срећу да их нађу полицајци, нису једини такви случајеви. Поред ограде, у уласку у прихватни центар, свакодневно се  налазе деца, старија и млађа, болесна, инвалиди. Њих чланови породица ту остављају како би што пре ушли у прихватни центар и добили папире. После вишесатног чекања на азилну потврду, када и покушају да се врате по малишане, то не могу да учине, јер нове колоне избеглица непрестано пристижу.

„У Србију је тих дана када сам пронашао бебу улазило око пет, шест хиљада избеглица дневно. Дете сам приметио у дну ограде поред које избеглице улазе у прихватни центар“, рекао је Попов.

Извор: Политика, Б92, Телеграф  и Координационо тело