Архива вести
                   

СРПСКА И АМЕРИЧКА ВОЈСКА НА ЗАЈЕДНИЧКОЈ ОБУЦИ

25. април 2017.

Бујановац - Припадници инжињеријских снага Војске Србије за мултинационалне операције и инжињерци Европске команде војске  успешно  су реализовали заједничку обуку на полигону „Боровац” и стрелишту „Вртогош“, чији је циљ оспособљеност наших војника на оруђима које ће добити као донацију.

 На обуци  неборбених чета  учествовало је 29 припадника српске и 19 припадника америчке војске са циљем оспособљавање припадника војске Србије за учешће у мировним мисијама, али и додатне обуке српске армије на америчким средствима која треба да буду предмет донације америчке стране до краја 2017. године.

Наиме, српска војска добиће 5 инжињеријских машина и 2 моторна возила самоистоваривача.

Заједничка обука представља наставак сарадње инжињеријских јединица Војске Србије и Инжињеријског батаљона Оружаних снага САД започете у току прошле године, чији је основни циљ унапређење кључних способности инжињеријске чете и стицање искуства при раду у међународном војном окружењу.

У мају 2017. године планиран је наставак заједничке обуке, односно упућивање дела припадника декларисане инжињеријске чете Војске Србије у Републику Немачку, где је стациониран инжињеријски батаљон из састава Европске команде војске САД.  

Извор: Југмедиа и Координационо тело