Архива вести
                   

СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗ БУЈАНОВЦА И ПРЕШЕВА У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

28. фебруар 2011.

Група средњошколаца из Бујановца и Прешева, њих 88, петак и суботу провели су у Новом Саду. Посету су организовали Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и Покрајински секретаријат за образовање.

Координационо тело ове године стипендира 10 младих из Бујановца и Прешева који желе да студирају у Новом Саду. Како би  упознали  град, Универзитет и сазнали све о условима студирања,  организована је дводневна посета Новом Саду.

По доласку у Нови Сад госте са југа поздравили су председник Владе АП Војводине Бојан Пајтић, председник Координационог тела министар Милан Марковић и покрајински секретар за образовање Золтан Јегеш.

„Јако је важно да у тај део наше земље пренесемо ону врсту духа толеранције, доброг међуетничког суживота који постоји у Војводини. Покрајинска Влада жели да кроз образовање младих са југа Србије пружи могућност да најпродуктивнији део свог живота проведу у позитивној атмосфери која припаднике различитих етничких заједница доживљава као пријатеље, а не као супротстављене стране. Наша амбиција је да се млади упознају са својим вршњацима различитих националности, овде у Новом Саду, да се упознају са програмом новосадског Универзитета, као и о могућностима школовања и у другим местима широм Војводине и да се определе да наставак њиховог школовања буде управо овде“, рекао је Пајтић.

Председник Координационог тела министар Милан Марковић истакао је да је ова посета  део идеје да млади из Бујановца и Прешева стекну дипломе по највишим стандардима. „Универзитет у Новом Саду пружа ту могућност, док сам град даје ширину да сагледају начин живота у Војводини у коме равноправно учествују припадници свих етничких заједница. Други циљ је да се отвори нова перспектива за децу из Прешева и Бујановца да они својим знањем и искуством стеченим у Војводини могу да помогну својој заједници у општинама на југу Србије, а нарочито да себи обезбеде бољи и квалитетнији живот“.

„Решење Координационог тела за кризу коју смо имали у Бујановцу и Прешеву је улагање у образовање људи, као и намера да се покаже један другачији културолошки миље. Зато је Војводина право место за овакву акцију“, додао је Марковић.

Након пријема госте са југа Србије дочекао је покрајински секретар за образовање Золтан Јегеш. Он је ученицима дао увид у војвођанску стварност и испричао им о мултикултуралности која је специфичност Војводине, која се брижно негује и на коју су многи поносни. Средњошколци су имали прилике да чују више и о образовању припадника мањинских заједница као и о начинима неговања и поштовања националних идентитета и процесима интеграције.

Ученици су посетили Сајам образовања и књига где су имали могућност да сазнају више о условима уписа на сваком факултету.

Другог дана посете средњошколци из Бујановца и Прешева посетили су Петроварадинску тврђаву, а потом су се прошетали центром Новог Сада.

На самом крају посете они су се сусрели са ректором Универзитета Мирославом Весковићем који им је показао студентски дом. Весковић је младима са југа земље испричао о Универзитету и свему ономе што он пружа младим људима који имају жеље и амбиције да се школују и стекну високо образовање.