Архива вести
                   

СРБИН И АЛБАНАЦ ИЗГРАДИЛИ ФАБРИКУ ВОДЕ

18. jануар 2012.

Бујановац - Исуф Фетаху из Бујановца и Момчило Јањић из оближњег села Љиљанце вишегодишње дружење крунисали су заједничким послом. У српском селу Љиљанце, познатом по бројним извориштима минералне воде, заједнички су изградили прву мултиетничку фабрику у Србији „Херба буја“, која је прорадила у марту 2011. године.

У новом производном здању у Љиљанцу четири Србина пуне 5.500 боца минералне воде од литар и шест литара на сат. Дугогодишњи другари продају воду на тржишту које се простире од Прешева до Ниша. Уколико од Фонда за развој добију кредит од 800.000 евра за набавку линије за пуњење еко-воде, Фетаху и Јањић планирају да запосле још 26 Срба, Албанаца и Рома. Пошто су у четири наврата одбијени за кредит, ортаци из Бујановца настоје да пронађу стратешког партнера из иностранства и тако обезбеде паре за инвестиције.

„Дуго познајем Јањића и са великим поверењем и ентузијазмом без много размишљања одлучили смо да кренемо у заједнички посао. без обзира на то шта о томе мислили и причали Срби и Албанци. Национална припадност у овом и било којем другом послу нема никаквог значаја и није важно ко је Момчило, Исуф или било ко други“, истиче Фетаху.

Мултиетничка фабрика минералне воде “Херба буја” у Љиљанцу код Бујановца доприноси не само развоју овог села, већ и побољшању међунационалних односа између Срба и Албанаца на југу Србије.