Архива вести
                   

СПОРТОМ ДО ТОЛЕРАНЦИЈЕ И ЈЕДНАКОСТИ

29. август 2022.

Бујановац – Београд -  Кошаркаши и кошаркашице из бујановачких клубова “Плаy 017” и “Елита”, као и “Пантери” из Врања, учествовали су на радионицама о културној разноликости и позитивним друштвеним вредностима у оквиру пројекта “Наш спорт, наша игра” који за циљ има промоцију регионалне сарадње, интеркултуралности и толеранције.

Ненад Стајић, председник бујановачког клуба, каже да је 48 омладинских кошаркаша имало прилику да се од познатих спортских актера упознају са изазовима савременог друштва.

„Користећи спорт као средство промоције света у којем људе не ограничавају неслободно друштво, сиромаштво, мањак могућности и дискриминација, дечаци и девојчице су најпре заједно тренирали, а потом и учествовали на предавањима о толеранцији, важности физичког вежбања и исхрани“,  рекао је Стајић.

Младим баскеташима је о негативним друштвеним појавама као што су пораст националистичког говора мржње, екстремизму и насиљу над мањинама говорио др Душан Николић, професор на Високој школи за васпитаче у Бујановцу у којој наставу похађају студенти српске, ромске и албанске националности.

Након радионица током септембра и турнира за кошаркаше, као део пројекта одржаће се и велики турнир за екипе из Бујановца, Врања, Прешева, Владичиног Хана, Лебана и Лесковца.

“Наш спорт, наша игра”  се реализује у оквиру пројекта АЛВЕД који финансира Влада Уједињеног Краљевства, а спроводи организација People in Need.

Извор: Бујановачке, Координационо тело